Miért járnak a fiúk locsolkodni, és miért kerül barka a vázába? 6 különleges húsvéti szokás eredete

Húsvéti szokások és néphagyományok.

GettyImages-645199872

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvét a gyerkőcök számára egyet jelent a tojásfestéssel, locsolkodással, a családdal közösen töltött idővel. A legkisebbek ilyenkor lelkesen keresik a kertben elrejtett hímeseket, a lányok izgatottan várják a locsolókat, a fiúk pedig serényen gyűjtögetik a csokinyuszikat. 

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, de ehhez az időszakhoz számos hagyomány és népszokás is kapcsolódik, amely a vallásos családok számára még különlegesebbé teszik ezt az ünnepkört. Még ha idén nincs is locsolkodás és vendégjárás, a gyerekekkel akkor is érdemes a hagyományokról beszélni.

Miért piros a tojás, és miért pont a nyuszi hozza?

Az egyik ilyen szokás a tojásfestés. Jó móka és kellemes időtöltés a gyerekekkel különböző technikák révén egyedi asztaldíszeket tervezni. A fiúknak a locsolásért festett hímes jár, ami eredetileg piros színű: a legenda szerint egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni a keresztre feszített Jézus előtt, akinek vére a tojásokra cseppent. A piros szín ugyanakkor a termékenységet is szimbolizálja, ami egy szerelmi ajándék is lehet válaszként a locsolásra a felnőtteknél.

GettyImages-160593094

És hogy miért pont a nyuszi tojja a húsvéti tojást? Erre több magyarázat is létezik. A 16. századi Németországban egy szegény édesanya nem tudta megajándékozni a gyermekeit, így befestett tojásokat rejtett el a tyúkudvaron egy fészekben. Reggel azonban a gyerekek látták, ahogy egy nyuszi ugrott el onnan, így azt gondolták, a színes tojásokat a kisállat tojta. Egy másik feltételezés szerint egyes német területeken gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig "Hase"-t jelent - írja a Wikipédia. Nem utolsósorban pedig, ahogy a piros hímes, úgy a nyuszik is a termékenység szimbólumai.

 Miért járnak a fiúk locsolkodni?

Húsvéthétfőn a kisebbek az apukáikkal, a nagyobbak pedig csoportokba verődve keresik fel a lányos házakat, szép vagy éppen tréfás locsolóverseket szavalnak, majd vízzel, kölnivel öntik meg őket. 

Bár szokás azt mondani, hogy "azért locsolnak a fiúk, hogy ne hervadjanak el, frissek és üdék legyenek a lányok", ugyanakkor a vízzel való locsolás a keresztelésre utal. De a legenda szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Húsvéti korbácsolás, vesszőzés

A fűzfavesszőből és díszes szalagokból álló korbácsolás a Dunántúlról ismeretes népszokás. Fejér megyében sibának nevezik a fonott korbácsot, amellyel a legények húsvéthétfőn megcsapkodták a leányokat, hogy ne legyenek „kelésesek, bolhásak”, és frissek maradjanak.

Ételszentelés

Húsvét vasárnapján az ünnepi étel szentelése a templomban zajlik: a húsvéti sonka, töltelék, sárgatúró, kalács, tojás, bárány és bor a szépen feldíszített kosárkákban csücsül, amit húsvéti terítővel takarnak le. A szentelt ételnek különleges jelentősége van, hiszen Krisztust jelképezi. A bárány Jézust, a bor a vérét, a tojások pedig az újjászületést jelképezik. 

GettyImages-923360178

Miért kerül barka a vázába?

A barka legalább annyira a húsvét része, mint a hímes tojás vagy a húsvéti nyúl. A barka tulajdonképpen azokat a pálmaágakat szimbolizálja, melyeket az ünneplő tömeg lengetett a szamárháton érkező megváltó Jézus előtt, amikor bevonult Jeruzsálembe. Erről az eseményről virágvasárnap emlékeznek meg a hívek, amikor a templomokban barkaszentelést is tartanak. A barka puha bimbói a Jézust jelképező bárány selymes szőrével is párhuzamot mutatnak.

Cuki húsvétitojás-ötletek

A következő húsvétitojás-ötletek segítségével elkerülhető, hogy nyakig festékes legyen a gyerek, és festékfoltos a szoba: olyan inspirációkat mutatunk, melyeket a gyerek önállóan is megvalósíthat, és olyanokat is, amelyeket némi szülői segítséggel.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük