Miért pont nyuszi hozza a tojásokat húsvétkor? Nyakatekert a történet

Mózes harmadik könyvében tisztátalan állatnak nevezte, a húsvéti nyúl mára mégis az ünnep jelképe lett.

nyuszi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húsvét, Jézus feltámadása a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ám ez nem volt mindig így. Valamikor, a kezdetek kezdetén, jóval a kereszténység elterjedése előtt a húsvét pogány ünnep volt.

Őseink számára ez az időszak a tavaszi napéjegyenlőség és a megújulás ünnepét jelentette. Bizonyos források szerint maga a húsvét szó angol megfelelője, az Easter szó is Ostara, a tavasz és a termékenység istennőjének nevéből származik. De hogy jön a képbe egy nyúl, aki ráadásul tojást tojik?

Tisztátalan állat vagy a termékenység szimbóluma?

- A nyúl kérődző ugyan, de nem hasított körmű: tisztátalan számotokra. A bibliai Ószövetségben Mózes harmadik könyve tisztátalan állatként ír a nyúlról, a pogány népek számára az állat azonban teljesen mást jelentett.

Ők a termékenység szimbólumát, Ostara istennő kedvenc teremtményét látták a tapsifülesben, aki a tél végét, a tavaszt és a termékenységet jelképezi. Akárcsak a tojás. A húsvéti nyúl kifejezés legelőször egy 16. századi német mesében tűnt fel: a történet szerint a jó gyerekeket piros tojásokkal jutalmazza a nyúl, ha fészket készítenek neki kalapjukból.

A mesét az amerikaiak is átvették a 18. század környékén, miután az első német telepesek megállapodtak a vidéken. Egy másik, a húsvéti nyúlról szóló mesében egy kislány Ostara istennő segítségét kéri haldokló kismadara megsegítéséhez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy megmentse a haláltól, az istenség nyúllá változtatja a madarat, majd ígéretet tesz a kislánynak, hogy bundás barátja ezentúl minden évben meglátogatja, és tojásokat hoz neki a szivárvány minden színében. 

Ki találta fel a húsvéti csokinyuszit?

Az első ehető nyulak a 19. századi Németországban jelentek meg, ám ekkor még nem csokiból készültek, hanem egyszerű, cukros tésztából, melybe időnként főtt tojást rejtettek. Az édességet lassacskán Amerikában is árulni kezdték.

Hogy pontosan ki találta fel, nem lehet tudni, de az illető valószínűleg német származású volt. Első ízben Münchenben lehetett csokinyulat vásárolni 1890-ben. Ezzel egy időben a pennsylvaniai Robert L. Strohecker több mint 1,5 méteres csokinyulat építtetett, hogy ezzel népszerűsítse üzletét húsvét előtt.

1925-ben kezdték igazán felkapni az édességet az Egyesült Államokban, noha ekkor még tömör csokiból készítették: a legtöbben katalógusból rendelték, és egyre több újságcikk is született az ehető nyulakról. A második világháború idején aztán eltűnt a polcokról, legközelebb pedig 1948-ban Richard Palmer kezdett bele a ma is kapható üreges csokoládé gyártásába

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük