16 étel és ital, amit ne tegyél a húsvéti asztalra: lehet, hogy van, aki allergiás rá
Aki hajlamos erre az allergiára, sajnos nem ehet korlátlanul a finomságokból.

húvéti menü
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan össze lehet állítani az ünnepi menüsort és beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat. A tervezés során azt is szem előtt kell tartani, hogy hisztaminintolerancia esetén a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is kellemetlen tüneteket okozhat.


A hisztamin egy olyan molekula, ami egyes sejtekben tárolódik, és külső hatásra felszabadul. Ilyen sejtek az egész szervezetben elszórtan helyezkednek el. A hisztaminreceptorok pedig a bőrben, bélrendszerben, légutakban, keringésben, vérképző szervekben és az idegrendszerben is megtalálhatóak. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a lehetséges allergiás reakciókról beszélt.

A hisztamin okozza a jól ismert allergiás tüneteket is

Allergiás folyamatokban a felszabaduló hisztamin révén kialakulhatnak csalánkiütések, hörgőszűkület az asztmásokban, orrfolyás a szénanáthásokban. Különböző módon az erek, a bél és az idegrendszer is reagál erre az anyagra. A tünetek kezelésére antihisztamint szoktak adni az orvosok. Ezek a készítmények meggátolják, hogy a hisztamin a receptorokhoz kötődhessen, ezáltal csökken a hisztamin hatása, illetve az ezzel járó tünetek is.  

Hogyan lehet magasabb a hisztaminszint a szervezetben?

Nemcsak a szervezetben termelődik és szabadul fel a hisztamin, hanem kívülről is be lehet vinni. Egyes ételeknek magas a hisztamintartalma, vagy éppen a hisztamintermelést fokozzák a szervezetben. Léteznek olyan ételek és gyógyszerek is, amik a hisztamin lebontását akadályozzák meg. Van olyan, amikor már maga a hisztaminbontó enzim szintje nagyon alacsony a szervezetben, és ez okozza az allergiás jellegű tüneteket. Ez a hisztaminérzékenység vagy hisztaminintolerancia.

Innen ismerhető fel a hisztaminintolerancia

A magas hisztamintartalmú ételek és italok fogyasztásakor hirtelen kipirulás észlelhető. Ezt különösen pezsgő ivása után pár perccel lehet észlelni, mivel annak magas a hisztamintartalma. Jelentkezhet orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, köhögés, sípoló légzés. Ha a bélben levő enzim hiányzik, vagy csökkent az aktivitása, akkor hasi görcsök, hirtelen jelentkező laza széklet, hasmenés is felléphet. Csokoládé- és sajtevés után a migrénes panaszoknak is lehet ez az oka, emellett szívdobogást is okozhat.

Ezek a húsvéti ételek és italok tartalmazhatják

Több élelmiszer hisztamintartalma is magas, mások pedig a szervezet hisztamintermelését fokozzák, és ezért javasolt elkerülni őket. A húsvéti menünél az alkoholos italokból a hisztaminintoleranciásoknak különösen a pezsgő és a vörösbor kerülendő. Kellemetlen tüneteket okozhatnak a füstölt húsok, a csokoládé, a kakaó, az élesztővel készült kenyér és péksütemények. Nem ajánlott a boltban készen vásárolható, állott ételek fogyasztása, melyekben a hisztamintermelő baktériumok elszaporodhatnak. Nem javasoltak az érlelt sajtok, mustár, savanyú káposzta, dió, paradicsom, szójaszósz, fekete tea és energiaitalok sem.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kivizsgálás és kezelés szükséges

A hisztaminintolerancia meghatározása a tünetek alapján vérvizsgálattal, a hisztamint lebontó DAO, vagyis diamino-oxidáz enzim szintjének meghatározásával történik. Kezelése diétával, a magas hisztamintartalmú ételek és italok kerülésével lehetséges. Szükség esetén antihisztamin szedhető, illetve létezik a hisztamint bontó enzim pótlására gyógyszer. Ennek szedésével alkalmanként meg lehet előzni a panaszok megjelenését.

Ezt is szeretjük