Így főzd a hagyományos húsvéti sonkát tökéletesre - Bevált tippek tapasztalt háziasszonyoktól
A húsvéti menüből nem hiányozhat a sonka. Idén főzd tökéletesre!

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Fényes és dús lesz, ha így egyenesíted ki a hullámos hajat! »

6 perc az egész torna, de csodás popsit és feszes combokat varázsol »

Ezek az alapszínek legyenek ott a szekrényedben! Mindent egyszerűbbé tesznek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A sonka a tojással együtt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis fontos néhány dolgot szem előtt tartanod, mielőtt felteszed főni. Zöldségekkel, tormával és kaláccsal az igazi.

A sonka levét semmiképpen ne öntsd ki, hiszen felhasználhatod bableves, lencsefőzelék vagy töltött káposzta készítéséhez. Kisebb adagokban akár a fagyasztóba is teheted. 

Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • 1,5 kg parasztsonka
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • szemes fekete bors

Főzési idő: másfél óra

Az első és legfontosabb teendőd a jó minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatása. Lehetőleg piacon, megbízható termelőtől szerezd be. Ha teheted, semmiképpen ne előrecsomagolt, gyorspácolású sonkát válassz. Érdemes figyelni arra, hogy ne legyen túl kemény, és fontos az is, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet.

Kóstold meg, ha túl sósnak találod, egy éjszakán vagy egy napon át is áztathatod annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Az áztatástól nemcsak kevésbé lesz sós, hanem a hús puhábbá is válik. Közben többször cserélj rajta vizet.

Rakd egy lábosba, és önts rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Tedd hozzá még a megpucolt vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot és a babérlevelet. Tapasztalt háziasszonyok szerint ahány kilós a sonka, annyi órán át kell főzni. Figyelj arra, hogy ne forrjon túl erősen. Szükség esetén önts még rá vizet. Érdemes többször ellenőrizni, hogy megpuhult-e. Ha könnyen beleszalad egy hegyes kés, elkészült. Hagyd a főzőlében kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt szeleteld csak fel. 

Blog.hu ajánló