Így főzd a hagyományos húsvéti sonkát tökéletesre - Bevált tippek tapasztalt háziasszonyoktól
A húsvéti menüből nem hiányozhat a sonka. Idén főzd tökéletesre!

fott-sonka
Ez is érdekelhet

Konzervzöldség a konyhatitok nyitja? (x)

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

Hip-hop sztárok és underground DJ-k a Soundon (x)

beauty and style

Az olaszok kedvenc modelljét erős sminkje nélkül fel sem ismernénk: a 35 éves Bianca Balti ragyogó szépség »

Milyen egy személyre szabható arcszérum? Leteszteltük, mit tud! »

Picike, de öltözködni azt tud: a gyönyörű blogger egyszerű trükkjeit bárki ellesheti »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A sonka a tojással együtt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis fontos néhány dolgot szem előtt tartanod, mielőtt felteszed főni. Zöldségekkel, tormával és kaláccsal az igazi.

A sonka levét semmiképpen ne öntsd ki, hiszen felhasználhatod bableves, lencsefőzelék vagy töltött káposzta készítéséhez. Kisebb adagokban akár a fagyasztóba is teheted. 

Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • 1,5 kg parasztsonka
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • szemes fekete bors

Főzési idő: másfél óra

Az első és legfontosabb teendőd a jó minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatása. Lehetőleg piacon, megbízható termelőtől szerezd be. Ha teheted, semmiképpen ne előrecsomagolt, gyorspácolású sonkát válassz. Érdemes figyelni arra, hogy ne legyen túl kemény, és fontos az is, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet.

Kóstold meg, ha túl sósnak találod, egy éjszakán vagy egy napon át is áztathatod annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Az áztatástól nemcsak kevésbé lesz sós, hanem a hús puhábbá is válik. Közben többször cserélj rajta vizet.

Rakd egy lábosba, és önts rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Tedd hozzá még a megpucolt vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot és a babérlevelet. Tapasztalt háziasszonyok szerint ahány kilós a sonka, annyi órán át kell főzni. Figyelj arra, hogy ne forrjon túl erősen. Szükség esetén önts még rá vizet. Érdemes többször ellenőrizni, hogy megpuhult-e. Ha könnyen beleszalad egy hegyes kés, elkészült. Hagyd a főzőlében kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt szeleteld csak fel. 

Ezt is szeretjük