Szabad megenni a festett tojást? Ezekben az esetekben nem árt

Mindenképpen érdemes elkerülni, hogy mesterséges anyag kerüljön a szervezetbe.

ThinkstockPhotos-169259292

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A festett tojás is összetörhet, vagy lehet, hogy túl sokat főztetek le, és nem lesz mindegyikből hímestojás. Ilyenkor az ember nem akarja feltélenül kidobni, és sokan meg is eszik a festett héjban lapuló főtt tojásokat.

Régen a pirosat egyenesen ajánlott volt húsvétkor fogyasztani, mert a néphagyomány szerint egészséget jelent egész évre, de akkoriban persze növényi festékkel színeztek. Mi a helyzet most, amikor előre csomagolt festékkel festjük a legtöbbet?

Mi van a tojásfestékben?

Ha nem reped meg a színes tojások héja, minden további nélkül ehetőek. A festék általában a külső réteget fogja meg, és nem szivárog be a fehérjébe. Ha azonban megrepedt a héj, és a festék megszínezi a tojásfehérjét, sokan ódzkodnak attól, hogy megegyék.

A legtöbb leírás szerint ezek a festékek nem mérgezőek, vagyis nem okoznak egészségi problémákat még akkor sem, ha a héjon átszívódva megszínezik a fehérjét. A tojásfestékek nagy része ételfesték,  legalábbis van bennük, így elvileg nem kellene, hogy gondot okozzanak, de néhány változatuk - azorubin, tartrazin - allergiás reakciót válthat ki. Aki például asztmás, az inkább ne egye meg a színes tojást. De a többség vígan elfogyaszthatja, ami megmaradt vagy összetört.

A természetesen színezetteket megeheted

A zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszerekkel színezett tojásoknál viszont semmilyen káros mellékhatás nem fenyeget. Ezek nagy részénél a lében érdemes a tojást főzni is, mert az ízét is kellemesebbé teszik. A hagyományos technikával festett tojásoknál a berzselt, vagyis növénylevél-rátétes tojás a legszebb. 

Lila: a lilahagyma héját tíz percig főzd, és a még meleg lében fél óráig hagyd a tojásokat. A vöröshagyma héjától szép terrakottás, narancsos vagy téglaszínű lesz a tojás.

Piros: a céklának olyan erős a színezőanyaga, hogy az üveges savanyú cékla levének színe is pirosra festi a tojásokat. Ha apróra vágott, friss céklát kevés ecettel megfőzöl, a levében áztatott tojás halványpiros vagy bordó lesz.

Sárga: egy tasak kurkumát forró vízzel keverj el. Ha ebben a lében főzöd a tojást, szép sárga lesz. Ha egy kis curryport is teszel bele, intenzívebb és mélyebb színű sárgát kapsz, ráadásul a fűszerek íze harmonizál a főtt tojáséval is.

Kék: a vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat. Apróra vágott lilakáposztát fél óráig kell főzni, levét kihűteni, mert csak hidegen színezi meg a tojást.

Zöld: ha spenót- vagy csalánlevelet egy fél kanál ecettel felfőzöl, a levébe helyezett tojások 20 perc múlva szép világoszöld árnyalatot kapnak.

Ezt is szeretjük