Miért üreges a csokinyuszi? Nemcsak azért, hogy olcsóbb legyen

Gondolkodtál már azon, miért spórolják ki a húsvéti édesség belsejéből a csokit?

csokinyuszi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvét előtt vásárolt csokinyulak hazaszállítása minden évben nagy körültekintést igényel attól, aki nem szeretné, hogy a kedves kis állatok behorpadt arccal, törött bordákkal kerüljenek a nyuszikosárba.

Ha előfordult már, hogy az üreges édességek sérülékenysége felbosszantott, és szerettél volna magyarázatot kapni az ilyenkor logikátlannak tűnő gyártástechnológiára, illetve egyáltalán arra, hogyan is jön a nyuszi a feltámadáshoz, mi megértünk. Íme, a válaszok!

Mi köze a nyúlnak a húsvéthoz?

Ha nem is épp egy eltört csokinyuszi felett érzett dühödben, de valószínűleg benned is felmerült már életed során valamikor a kérdés - ezért először is érdemes tisztázni -, vajon mi köze a nyúlnak a húsvéthoz? Különös dolog, hogy a vallási ünnepbe a Biblia által sem a keresztre feszítés, sem a feltámadás környékén nem említett állat keveredett. Mi több, a nyúl alapvetően a pogány hagyományokból, a germán mondavilágból származik: a tavasz eljövetelét, a termékenységet szimbolizálja.

A húsvéti nyúl alakja először a 16. századi német gyerekmesékben tűnt fel, mint aki színes tojásokat hoz a jól viselkedő kicsiknek. Ezeknek a meséknek a tengerentúli elterjedéséről később a 18. században Kelet-Amerikában letelepedő, német bevándorlók gondoskodtak. És, hogy végül a húsvéti nyúl - először tésztából és cukorból, majd csokiból készült - édesség lett, az már a 19. századi csokoládégyárosok remek üzleti érzékének köszönhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért üreges a csokinyuszi?

Az 1920-as évekre világszerte kezdett népszerűvé válni a csokinyuszi, mint húsvéti ajándék. Ekkor azonban még tömör csokoládéból készült az édesség. Az üreges változat csak az évtized végén, a nagy gazdasági világválság idején, majd a második világháborút követő években terjedt el igazán. Ekkor kétségkívül a financiális okok álltak a nyusziból kihagyott csokoládé hátterében.

Hogy a tömör változat a későbbiekben sem tért vissza a piacra, abban azonban nyilvánvalóan egyéb tényezők is szerepet játszottak. Egyrészt az üreges változat könnyebben fogyasztható édesség a kisgyerekek számára, másrészt a vékonyabb csokiréteg egyszerűbben megmunkálható, ami részletgazdagabb nyuszik gyártását is lehetővé tette. Végül - ugyancsak a költséghatékonyság miatt - az üreges szerkezettel nagyobb, látványosabb csokinyulak gyártása is megoldhatóvá vált.

Húsvét a múlt században

A húsvét a katolikus világ legnagyobb ünnepe, melynek pár évtizeddel ezelőtt még komolyabb rangja volt, mint napjainkban. Lapozd át az alábbi galériát, és nézd meg, hogyan ünnepelték a 20. század közepe táján hazánkban!

Ezt is szeretjük