Meddig tartható el a húsvéti piros tojás? Ennél tovább ne várj vele
Nem szabad legyinteni a kérdésre.

tojas-kosar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsvéti tojásfestés nemcsak szép hagyomány, de kellemes időtöltés is, amivel kicsik és nagyok is szívesen foglalatoskodnak. A friss tojások vásárlása előtt azonban évről évre felmerül a kérdés: mire kell figyelni, hogy ne a szemétben landoljon a színes és finom dekoráció?

A tojások eltarthatóságát számos tényező meghatározhatja a dobozon feltüntetett szavatossági időn túl. Nem mindegy ugyanis a felhasználás és a tárolás sem, ami nagyban befolyásolhatja a tojás élvezhetőségét.

Min múlik az eltarthatóság?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy minden vásárláskor ellenőrizni kell a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt, közeli lejárat esetén pedig alaposan át kell gondolni, hogy mikor vagy mire szeretné a vevő felhasználni azokat. Korántsem biztos ugyanis, hogy ami dekorációnak még megfelelő, fogyasztható és legfőképp élvezhető is.

Egy friss tojás három-négy hétig gond nélkül eláll a hűtőben, a felhasználás viszont már jócskán megrövidítheti az időtartamát. Az első ilyen faktor a tisztítás: a legjobb, ha a felhasználásig nem kezded nedves ronggyal törölgetni a felületét, ezzel ugyanis megsérülhet a külső védőréteg, ami már hetekkel korábbi romlást eredményezhet. Ha mindenáron szeretnéd megtisztítani, mielőtt hűtőbe kerül, egy száraz ronggyal tedd.

Meddig áll el a tojás?

A tojásfesték óvatosan kifújt vagy alaposan, legalább tíz percen keresztül főzött tojásra is kerülhet, a Nébih ajánlása szerint ez utóbbi körülbelül egy héten át tárolható hűtve, legfeljebb 5°C-os hőmérsékleten, amennyiben fogyasztásra szánod. Ezt követően legfeljebb dekorációs célra javasolják. 

A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben egy tojáskereső programot szerveznek a szülők gyermekeiknek, a rejtekhelyek kiválasztásakor lehetőség szerint kerüljék a komolyabb szennyeződést okozó helyeket.

A friss tojás ismérvei

Egy feltört tojás frissességét több módszerrel is ellenőrizheted: ha nem tapasztalsz kellemetlen szagot, zavaros vagy rózsaszínes fehérjét, még nyugodtan felhasználhatod. Ám a tojásfestésnél már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ehhez ép héjra van szükség. Egy jól bevált praktika a frissesség megállapítására, hogy vízbe teszed a tojásokat. Amelyik feljön a felszínre, és lebegni kezd, az valószínűleg alkalmatlan a fogyasztásra, hiszen megindultak benne a gázképződések.

Mit teszel, ha lejárt a tojáson feltüntetett szavatossági idő?
  • Hűtőben tartva 1-2 hétig még gond nélkül elfogyasztom.
    38%
  • Lefagyasztom vagy megfőzöm őket.
    19%
  • Azonnal kidobom.
    44%
  • Összes szavazat: 156

Így áll el a tojás kifújt tartalma

Ha a színes tojásokat sokáig szeretnéd a nappaliban csodálni, érdemes a főzés helyett a picit fáradságosabb kifújást választani. Az így fennmaradó beltartalmat felhasználhatod például finom húsvéti sütemények készítésére, ha viszont nem azonnal szeretnél vele dolgozni, szintén érdemes odafigyelni az eltarthatóságra.

A tojás ugyanis hűtőben egy-két napig biztonsággal eláll, ennél több idő esetén viszont érdemes inkább egy műanyag dobozba téve lefagyasztani. Így akár hat-nyolc hónapig is eltartható, kiolvasztás után pedig ugyanúgy felhasználható, ahogy friss állapotában.

Ezt is szeretjük