A hétnek ezen a napján kérj fizetésemelést: szakértők szerint működik

A kérésnek és a rossz hírek közlésének is van optimális időpontja.

no-iroda
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fizetésemelést kérni az emberek többsége számára nem egyszerű dolog. Itt Közép-Kelet-Európában valahogy jobban szeretjük, ha észreveszik az érdemeinket, mint ha nekünk kell összeszedni, felsorolni, hogy miért is érdemeljük meg a magasabb bért.

Ha azonban sikerült végiggondolnod az utóbbi időben elért eredményeidet, melyekre hivatkozva beszélsz a főnököddel, még mindig van egy lényeges szempont: az időzítés.

Szerdán kérj fizetésemelést!

Sokan gondolják, hogy a pihentető hétvége után talán a hétfői nap lehet alkalmas a bértárgyalásra. Valószínűleg többen szavaznának a péntekre is, amikor a főnök gondolatban talán már nincs is a munkahelyén. Valójában azonban a szerda tűnik a legalkalmasabb időpontnak.

Az Office Angels nevű fejvadászcég 1500 vezető beosztásban dolgozó emberrel készített felmérést, melynek során igyekeztek feltérképezni a munkahétre jellemző ciklikusságot, gondolkodási és érzelmi mintákat.

Hétfő reggel a főnökök még jó eséllyel viszonylag lelkesek, ez az időpont elsősorban a szerződéskötéseknek kedvez. A rossz hírek közlésére a kedd a legalkalmasabb - ilyenkor még van idejük, hogy a hét vége előtt rendezzék a problémát, de mégsem csapja agyon a hangulatot már hétfőn. A kutatásból kiderült, hogy a vezetők 78%-a számára a pénzügyi döntések meghozására a szerdai nap az optimális időpont: ilyenkor érdemes tehát fizetésemelést kérni. A csütörtöki nap a legalkalmasabb arra, hogy előállj valamilyen új ötlettel - a vezetők 67%-a pozitívan fogadja ilyenkor az új elképzeléseket. Ha pedig szívességet szeretnél kérni - például korábban távoznál a munkahelyedről -, arra a pénteki nap az ideális.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen fontos az is, hogyan kérsz fizetésemelést. Korábbi cikkünkből megtudhatod, melyek azok a tiltólistás mondatok, melyek lehetőség szerint ne hagyják el a szádat a bértárgyalás során.

Szimpátiakeltés testbeszéddel

A testbeszéd sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük