Így viselkedik egy nárcisztikus vezető: nem csak a dicséretek hiánya árulkodik a személyiségzavarról

A nárcisztikus vezetők nagyon megnehezítik az alkalmazottak dolgát. Viselkedésüket általában nem könnyű tolerálni.

kollegak  beszelgetes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nárcisztikus emberek általában hatalmas önbizalommal, erős önérzettel rendelkeznek, nehezen birkóznak meg a kritikával, hiányzik belőlük az empátia, és hajlamosak a manipulációra. A személyiségzavar kialakulásának hátterében számtalan tényező közrejátszhat, ezért nem szabad elítélni az ezzel küzdőket. Ám a felismerésük nagyon is lényeges.

Mivel rendkívül káros hatással lehetnek mások önértékelésére, magabiztosságára, és sokszor meg is sérthetik a környezetükben élőket, lényeges tisztában lenni a viselkedésük hátterében húzódó problémával. Akkor pedig különösen nehéz a helyzet, ha az illető főnöki pozícióban van. De pontosan honnan is ismerhető fel egy nárcisztikus vezető? Sorra vesszük a legfontosabb jeleket.

Csak elvár, de nem dicsér

Számukra a dicséret egyenlő a legyőzéssel, azzal, hogy más tehetségét, munkáját is elismerik, nemcsak a sajátjukat. Kevésbé jónak érzik magukat tőle, és attól tartanak, hogy túlságosan is erőssé, magabiztossá teszik ezzel az alkalmazottakat. Ezért is van az, hogy szinte sosem hallani tőlük pozitív visszajelzéseket: csak kiadják a feladatokat, elvárják a tökéletes munkát, de kedves szavakra senki sem számíthat cserébe.

Állandó kritika és helyreigazítás

Úgy érzed, remekül megoldottál egy feladatot, és semmi kivetnivalót nem találhat benne? Sajnos, ha nárcisztikus vezetőről van szó, ez egyáltalán nem biztos. Jellemző rájuk, hogy akármit is tesz az alkalmazott, próbálnak fogást találni rajta, és ha máshogy nem szólnak bele a munkájukba, akkor a legapróbb részletekre tesznek megjegyzéseket, javítási javaslatokat. Ezzel ugyanis megmutathatják, hogy történjék bármi, akkor is ők a legjobbak a cégnél.

Kiszámíthatatlanság

A hasonló személyiségzavarral küzdők viselkedése gyakran teljesen kiszámíthatatlan, sosem tudhatod, mire hogyan reagálnak majd. Néha egészen durván beszélnek a beosztottjaikkal, előfordul, hogy megalázzák, megsértik őket, míg máskor szokatlanul kedvesek vagy humorosak. Igazi hangulatemberek, viselkedésüket igen nehéz higgadtan tolerálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ignorál, és learatja a babérokat

Sokszor igyekeznek azt mutatni, hogy az alkalmazottaik egyáltalán nem fontosak számukra, így előfordul, hogy teljes mértékben ignorálják őket, és nem válaszolnak a kéréseikre, kérdéseikre. Mindezt természetesen az erőviszonyok fitogtatása miatt teszik. Az sem ritka, hogy learatják mások helyett a babérokat, és olyan eredményeket mondanak a magukénak, amihez nem sok közük volt. 

Nem ismeri el a hibáit

Egy jó vezető elismeri, ha hibázott, és nem másokra fogja a ballépéseit, a nárcisztikus főnök viszont pontosan ezt teszi. Akármilyen baki történik, hárítja a felelősséget, és bűnbakokat keres önmaga helyett. Olyanokért veszi elő az embereit, amikben nem is volt szerepük, majd tőlük vár megoldást a problémás helyzetre.

Nem figyel a dolgozókra, és nem szakít időt rájuk

Szintén jellemző, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják dolgozóikat. Sosem kérdeznek semmit arról, hogy hogy vannak, mi a helyzet velük, és még akkor sem szakítanak időt rájuk, amikor az illető azt külön kéri. Egyértelműen érzékeltetik, hogy nem emberként, csakis alkalmazottként tekintenek rájuk.

Egy nárcisztikus főnök esetén nem könnyű a beosztottak helyzete, és előfordulhat, hogy hosszú távon nem mindenki bírja a megpróbáltatásokat. Ha nincs lehetőség kilépni a szituációból, a legfontosabb, hogy a dolgozók próbálják kikapcsolni az érzelmeiket, ne húzzák fel magukat a provokáló, dühítő viselkedésen, és ne hagyják, hogy a felettesük lerombolja az önértékelésüket. 

Ilyen egy igazán jó főnök

Egy elképzelt világban a vezetés megbízik az embereiben, akiket felvesz, és hagyja őket érvényesülni. A rugalmatlanság, a tekintélyelvűség és a túlzásba vitt szigor előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a munkatársak gépnek érzik magukat, elvész a motiváció, a főnök pedig kiskakas módjára egyedül kapirgálhat tovább a szemétdombon. De mi a jó vezetés receptje? Az alábbiakból kiderül.

Ezt is szeretjük