2 banális dolog, amiért kirúghatnak a munkahelyedről

Már volt rá példa

Ha félted az állásod, ne egyél bele abba, ami nem a tiéd.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Ha félted az állásod, ne egyél bele abba, ami nem a tiéd.

Egy munkahelyről történő elbocsátásnak elvileg megalapozottnak és erősen indokoltnak kellene lennie. Volt példa azonban olyasmire is, amikor a dolgozó egy egészen apró, a munkavégzéséhez nem is kapcsolódó baklövés miatt az utcán vagy akár a bíróságon találta magát.

Ezek az esetek ugyan külföldön történtek, de a hatályos törvények alapján akár nálunk is előfordulhatnának, ha a főnök és a munkatársak rosszindulatúak volnának. Íme, néhány abszurd kirúgási indok!

Az eltűnt keksz

Az angol Michael Campbell 27 éves volt, amikor elvesztette az állását, és még meg is bírságolták. Egy newcastle-i telefonos ügyfélszolgálaton dolgozott, ahol éppen éjszakai műszakját töltötte, amikor nagyon megéhezett. Az egyik asztalon talált egy nagy csomag kekszet, amelyről azt hitte, a közösbe tartozik, így szabad préda.

El is fogyasztotta az édességet, ám a másnap reggel kiderült, hogy a keksz az egyik szintén ott dolgozó nőjé, Pamela Harrisoné volt, aki felforgatta érte az irodát.

Michael úgy gondolta, megúszhatja a dolgot, ezért nem mondta el, hogy ő volt a tettes. A kolléganő végül akkora ügyet csinált az egészből, hogy a főnök visszanézte a biztonsági kamera felvételeit, amelyekből rögtön kiderült, hogy Michael falta be a kekszet.

A vezetőség nemcsak azonnal kirúgta Michaelt, de rendőrrel vitették el, és be is perelték. A tárgyaláson Pamela komplett kis beszédet mondott arról, hogy nem a keksz értékén, hanem a lopás tényén és a bizalom elvesztésén van a hangsúly. Michaelnek végül ki kellett fizetni a csomag édességet és a perköltséget is.

A hatályos magyar törvények szerint a munkáltató rendkívüli felmondást eszközölhet, ha felmerül a lopás gyanúja, ha pedig be is bizonyosodik, bíróságra vihetik az esetet.

Ne edd meg a főnök fasírtját!

Németországban is történt már hasonló eset, de itt a kirúgott fél egy kicsit jobban jött ki a dologból, mint Michael. Már 34 éve dolgozott egy építkezési vállalatnál Magdalena H., amikor a főnöke megkérte, hozzon neki fasírtot. A titkárnő eleget is tett a kívánságnak, ám ahogyan előkészítette az ételt, nem bírta ki, hogy ne kóstolja meg, ezért elemelt egy húsgolyót a tányérról.

A kollégái meglátták ezt, és azonnal szaladtak a főnökhöz, hogy beárulják Magdalenát. A cégvezető annyira dühös lett, hogy azonnali hatállyal elbocsátotta a titkárnőt lopás miatt, aki egyenesen a bíróságra ment, ahol neki adtak igazat. Az egykori főnök végül bocsánatot kért, és peren kívül megegyeztek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük