A férfimellbimbó rejtélye: ezért nem tűnt még el az evolúció során
Ha nem termel tejet, miért van mellbimbójuk a férfiaknak?

ferfi-felsotest-kigyurt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellbimbó - és a női mellek - elsődleges funkciója a csecsemő táplálása. Ennek kapcsán joggal merül fel olykor a kérdés: a férfiak mellbimbója mi célt szolgál?

Természetesen a tudósok is foglalkoztak már a kérdéssel. Az Amerikai Természettudományi Múzeum paleo-antropológusa tudni véli a választ a kérdésre.

Ezért nem tűnt még el a férfimellbimbó

- A hímek és a nőstények alapvetően mind ugyanabból a genetikai tervből épülnek fel. A méhen belüli élet során - és különösen a pubertáskorban - azonban különböző irányban fejlődnek tovább - mondja Ian Tattersall, az Amerikai Természettudományi Múzeum paleo-antropológusa.

A megtermékenyítést követő első néhány hétben az emberi embriók fejlődése - nemtől függetlenül - ugyanúgy alakul. Ezekben a hetekben alakulnak ki a mellbimbók is. A várandósság hetedik hete környékén azonban az Y-kromoszómán lévő gén olyan változásokat idéz elő, melyek során megkezdődik a herék fejlődése. A fiú magzatok körülbelül kilenchetes korukban már elkezdenek tesztoszteront termelni, ami befolyásolja a nemi szervek, illetve az agy sejtjeinek genetikai aktivitását. Az addigra kifejlődött mellbimbókra azonban már mindez nem gyakorol hatást - olvasható Ian Tattersall: Exploring the Biological Contributions to Human Health: Does Sex Matter? című könyvében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem azért van a férfiaknak mellbimbójuk, mert bármilyen előnnyel jár számukra, hanem azért, mert nem jelent hátrányt. Vagyis az evolúció során nem származott volna a férfiaknak haszna a mellbimbó eltűnéséből.

Élőfosszília-állatok

Az élővilág érdekes csoportját képezik azok az állatok, amelyek a többihez képest igen korán, akár több százmillió éve megtorpantak az átalakulásban. Ezeket a fajokat élő fosszíliáknak nevezik.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük