Az élet nagy kérdései: miért ráncosodik az ujjbegy a vízben ülve?

Evolúciós okai vannak az ujjak ráncosodásának.

ujjbegy-rancos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ráncos ujjbegy a legtöbb kisgyerekes családban valamiféle jelzésértékű dologgá válik, mely a fürdés végére utal. A "kiázott" ujjak cáfolhatatlan bizonyítékként támasztják alá, hogy elég időt töltött a gyerek a kádban, jöhet a mese, ideje nyugovóra térni.

Óvodáskorban még sokan felteszik a kérdést, hogy vajon minek köszönhető ilyenkor a bőr ráncosodása, ám felnőttként többnyire természetesnek vesszük, megszokjuk.

Miért ráncosodik az ujjbegy a vízben?

Sokáig a tudósok is úgy hitték, hogy a faggyúmiriggyel nem rendelkező testfelületek - a talp és a tenyér - vízben történő ráncosodásáért az ozmózis nevű folyamat felel. Ennek értelmében kiegyenlítődik a koncentráció a fürdővíz és a hozzá képest magasabb koncentrációjú, sósabb emberi szervezet között.

Újabb kutatások szerint azonban az ujjbegy, a tenyér és a talp ráncosodásának evolúciós okai vannak. A szakértők szerint tehát nem kémiai, hanem idegi alapon zajlik - ezt a nézőpontot támasztják alá azok a vizsgálatok is, melyek rámutattak, hogy a levágott, majd visszavarrt ujjbegy már nem ráncosodik víz hatására.

A cikk az ajánló után folytatódik

A talpak, a tenyér és az ujjbegyek ráncosodása tehát szimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt áll, a vízben összehúzódó vérerek okozzák. A jelenség evolúciós előnye pedig, hogy vizes környezetben az ember könnyebben tudja megfogni a tárgyakat. A ráncos ujjbegyek közül ugyanis nehezebben csúsznak ki a víz alatt megfogott síkos dolgok, a ráncos talp könnyebb járást tesz lehetővé vizes közegben.

Eltűnő testrészek

Tudod, mi az a Darwin-dudor? És miért veszítette el eredeti funkcióját a libabőr? Mutatjuk, a szakemberek szerint mely izmok és testrészek fognak eltűnni a jövőben.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük