Ezért vágynak az intelligens emberek jobban a magányra - Tudományos magyarázat

Magának való vagy intelligens?

no-portre
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember alapvetően társas lény. Szívesen töltjük szabadidőnket barátaink társaságában, és különösen a huszonéves korosztályra jellemző, hogy a hétfőtől péntekig várt hétvégi program nem éppen egy magányos kirándulás vagy otthoni filmmaraton. Aki nem vágyik napokon át egy jó szombat esti bulira vagy legalább egy baráti társaságban eltöltött sörözésre, az gyanús. De inkább lúzer.

Egy a British Journal of Psychology szaklapban publikált cikk szerint azonban a kevéssé szociábilis emberek nem minden esetben választják kényszerűségből az egyedüllétet. Így érzik jól magukat. Viselkedésük pedig összefüggésben állhat magasabb intelligenciaszintjükkel.

Az intelligens ember jobban vágyik a magányra

Kanazawa Satoshi és Norman Li evolúciós pszichológusok tanulmánya alapjául egy korábbi, 18-28 év közötti emberek körében végzett felmérés szolgált, melyben vizsgálták a résztvevők intelligenciaszintjét, az életükkel való elégedettségüket, egészségi állapotukat. A kutatók egy különös, a társas kapcsolatok iránti igény és az intelligenciaszint közötti összefüggésre lettek figyelmesek.

Bár általában igaz az emberekre, hogy minél több időd tölthetnek a barátaikkal, annál boldogabbak, a magasabb IQ-jú emberek esetében a szociális kapcsolatok kedélyjavító hatása nem érződött ilyen határozottan. Röviden: az intelligensebb emberek kevésbé vágytak a barátokkal töltött időre.

Kanazawa Satoshi és Norman Li magyarázata szerint őseink idejében létfontosságú volt a társakkal való szoros kapcsolattartás, ez a túlélés érdekében kialakult preferencia pedig az emberek többségénél ma is megvan. Napjainkban azonban már nem létszükséglet, hogy törzsközösségben éljünk, a megváltozott életkörülményekhez pedig a magasabb IQ-jú emberek egész egyszerűen könnyebben alkalmazkodtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy természetesen a szociális kapcsolatok iránti igényt nem pusztán az intelligenciaszint, hanem számos egyéb tényező, például a személyiségtípus is befolyásolja.

És az érzelmi intelligencia?

Természetesen nem csak az IQ, hanem az EQ is rendkívül fontos az élet minden területén. A párkapcsolat esetében azonban jelentősége hatványozott.

Milyen jelek utalnak magas érzelmi intelligenciára? Ezeket figyeld, mielőtt komolyabbra fordul a kapcsolat

Néhány viselkedés alapján már az első néhány találkozás után megjósolható, hogy magas-e a másik EQ-szintje.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük