4 korai jel, hogy a gyereknek átlagon felüli az intelligenciája - Hogyan fejlesztheted még jobban?

Az átlagon felüli intelligencia már kisgyermekkorban megmutatkozhat.

Magas intelligencia jelei gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Milyen okos, ügyes ez a baba! A felnőttek sokszor rácsodálkoznak, hogy csemetéik milyen gyorsan fedezik fel a világot, szívják magukba az információkat, és rohamos tempóban fejlődnek. De vajon honnan tudhatja a szülő, hogy gyermeke kiemelkedő lesz valamiben?

Az átlagon felüli intelligencia már kisgyermekkorban megmutatkozhat. A gének is szerepet játszanak abban, mennyire lesz intelligens a kicsi, de a támogató családi közeg, a gyermekkori környezet is szükséges ahhoz, hogy még jobban kiteljesedjen.

Jelek, hogy a gyereknek átlagon felüli az intelligenciája

Vannak jelek, amelyek segítenek felismerni a kiemelkedő értelmi képességekkel megáldott gyermekeket, ami amellett, hogy büszkeséget jelent a szülőknek, kihívást is tartogat számukra, hiszen a nem megfelelő vagy a túlzásba vitt fejlesztés káros is lehet.

GettyImages-509685450

Humorérzék

A humorhoz magas szintű verbális képességek kellenek, előállításához kognitív és érzelmi képességekre is szükség van. A vicces embereknek jó a verbális és nonverbális kommunikációjuk. Ha a gyermeked már 3-4 éves korában érti a mélyebb, kettős értelmű csattanókat, vagy ő is néha előrukkol hasonlóval, az jó jel lehet.

Kreativitás 

Az intelligencia kognitív jele a kreativitás, olyan tekintetben, hogyan old meg egy adott problémát egy helyzetfelismerés kapcsán: például milyen módon veszi ki a bútor alá beragadt játékot, vagy mit tesz azért, hogy elérje a hűtő ajtaját. A gyors problémamegoldás és az arra való reflektálás módja is megmutathatja az átlagon felüli intelligenciát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Élénk képzelőerő

Nem kell attól félni, ha a pár éves gyerkőcnek képzeletbeli barátja van, hiszen a velük való beszélgetés fejleszti a kognitív képességeket és a másokkal való könnyebb kommunikációt. Ha a gyerek különleges történetekkel szórakoztat, könnyen lehet, hogy egy kis zsenivel van dolgod.

Verbalitás

Ha a gyermeked szókincse gazdagabb, mint a kortársaié, ha választékosan fogalmaz, ha sok esetben szinonimaszavakat használ, az is a magas intelligencia jele lehet.

GettyImages-619065478

Kell-e fejleszteni a gyereket?

Egy óvodás gyerek legjobb fejlesztője, ha szabadon játszhat, ha megtapasztalhatja a dolgokat maga körül, ha sokat olvasnak neki, és beszélgetnek vele. Fontos, hogy a szülő ne kezelje kis Einsteinként a gyermekét, akivel szemben már túlságosan korán komoly elvárásai lehetnek. Ha képességén felül terhelik őt, később teljesítménykényszeres lehet a nagyfokú elvárások miatt.

Iskoláskorban a szülő beírathatja foglalkozásokra, melyek kielégítik a gyermek fokozott intellektuális érdeklődését, miközben örömét leli az ott zajló tevékenységben: ez lehet zeneóra, úszás, sakk, vagy amit a gyermek saját maga választ.

Így növeld a gyerek IQ-ját hét egyszerű dologgal

Mire a kicsi eléri a kétéves kort, az agyának tömege eléri a felnőtt agy tömegének kétharmadát, háromévesen pedig kétszer olyan aktív ez a szerve, mint a felnőtteké. Így fejleszd játékosan!

Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal: észre sem veszi, és okosodik

A legjobb IQ-fejlesztő játékok bölcsődés kortól kisiskoláskorig.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük