Neked is a kék az egyik kedvenc színed? Meglepődsz, ha megtudod, miért

A világ kedvenc színe a kék.

kek-festes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a kedvenc színed? Ez talán az egyik legkorábbi kérdés, melyre a gyerekek megtanulnak válaszolni. A felelet pedig meglepő módon - gyerekek és felnőttek esetében is - eléggé egyöntetű szokott lenni.


Egy a YouGov által készített világméretű felmérésbőlderült ki, hogy a legtöbb ember kedvenc színe a kék. Négy kontinens tíz országában végezték el a kutatást, és arra az eredményre jutottak, hogy ez a színpreferencia nagyjából független nemtől, életkortól, politikai nézetektől, demográfiai csoportoktól. Érthető módon a háttérben evolúciós okot gyanítanak.

Ezért a kék a világ kedvenc színe

A törzsfejlődés során az ember olyan színeket részesített előnyben, melyeket ősei a túléléshez, a biztonsághoz, az egészséghez társítottak. Ez magyarázhatja, hogy a - vízhez és a tiszta égbolthoz köthető - kékes árnyalatok váltak népszerűbbé például a sárgás és a barnás árnyalatokkal szemben - melyek az emberi salakanyagokhoz, bomláshoz kötődnek.

Ezzel az evolúciós elmélettel összhangban van, hogy már a néhány hónapos csecsemők is válogatósak színek tekintetében. Kutatások szerint jobban kedvelik a világosabb színeket - például kéket, pirosat - mint a tompábbakat - például barnát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a második legnépszerűbb szín?

A második kedvenc tekintetében már nem ennyire teljes az összhang. Míg az Egyesült Államokban, Thaiföldön és Kínában a zöldre voksolnak, addig Indonéziában, Németországban és Nagy-Britanniában a pirosra, Hongkongban pedig a lila kapta a második legtöbb szavazatot.

Chefchaouen, a kék város

A Rif-hegység szívében, Marokkó északkeleti tájékán kell keresni a világ legkékebb városát. Több legenda is szól arról, hogy miért mázoltak mindent kékre.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük