Kék szemű vagy? Ő volt a legősibb rokonod a kutatók szerint

A kék szemű emberek egyetlen ős leszármazottai a tudomány emberei szerint.

kek-szem

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék - szól a nóta. De, hogy hogyan is lett az embereknek kék szemük, annak titkát a dalnál jóval kevesebben ismerik. A tudomány emberei már tudják, mikortól és pontosan kitől indulhatott el ez a tetszetős genetikai módosulás.

Kék szeműek génállományát, rokonok közös genetikai vonásait vizsgálgatva indultak el, és egészen messze jutottak a kérdésben, hogyan is alakult ki a kék szem.

Egyetlen közös ős

A vizsgálódások eredményeként kutatók arra jutottak, hogy valahány kék szemű ember él is a világon, ők mind egyetlen ős leszármazottai. Bár döbbenetesen hangzik, a tudomány emberei még azt is meg tudták mondani, ki volt ez a bizonyos ős: 6-10 ezer évvel ezelőtt élt, férfi volt, és európai.

Addig, míg ő világra nem jött, az összes ember, aki a Földön élt, valószínűleg barna szemű volt. Amikor azonban ez a bizonyos férfi megszületett, génjei közt elsőként hordozta az OCA2-nek nevezett gént. A gén hatására az emberi szervezetben a pigmenttermelődés jóval alacsonyabb lesz.

Évszázadok teltek el, mialatt egyre több ember született a barna szem különböző, világosabb árnyalataival, mint a mogyoróbarna, majd zöld és szürke színű szemmel. A folyamat végül a kék szemig vezetett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az első kék szemű

2006-ban spanyol régészek találtak egy nagyon jó állapotban maradt kőkori testet, melyben felfedezték a HERC2 névre keresztelt gént. A testet alaposabban megvizsgálva a kutatók rájöttek, hogy az mind a mai afrikai, mind a mai skandináv populáció génjeit magában hordozta. Az egyedi mix eredménye egy viszonylag sötétebb bőrű, sötétebb hajú, de kék szemű illető lehetett, azaz a tudomány emberei fellelhették az első embert, akinek ismeretesen kék szeme volt, minden ma élő kék szemű ősét.

kek-szemuek-ose

Tekintve, hogy milyen sok idő távlatából tekintünk vissza, elképesztő eredmény, amire a kutatók jutottak. Amennyiben a kutatóknak igazuk van, a kék szeműek őse egykor valahogy így nézhetett ki, mint a képen látható férfi.

Aki kék szemű, a legközelebbi tükörbe pillantáskor már tudhatja, az a szem tekint vissza rá, melyet egy kőkori férfitól örökölt. Ha pedig sötét tónusokkal rendelkező, mégis kék szemű férfit látunk az utcán, jusson eszünkbe: a skandináv és afrikai vonások génmixét magában hordozó férfi is hasonlóképp nézhetett ki. Csak nem farmer volt rajta.

A skót Pompeji

Apropó, kőkorszak: mutatunk egy érdekes falucskát Skóciában, mely a kőkorszak óta várta, hogy felfedezzék.

Ezt is szeretjük