Az élet nagy kérdései: miért kék az ég?
Mindennap látjuk, mégis kevesen tudják valódi okát annak, miért kék az égbolt.

kék ég
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kérdés valószínűleg az emberiséggel egyidős, és már a középkortól kezdve különböző igaznak vélt elméleteket gyártottak, hogy megválaszolhassák. Közelítettek a valósághoz, mégis távol állt tőlük.

Az első nagy áttörést 1871-ben John William Strutt, más néven Lord Rayleight felfedezése hozta. Rájött, hogy a légkör különböző rétegein áttörő fehér fény fotonjai okozzák a jelenséget. Ám a végső magyarázat Albert Einstein 1911-es számításainak köszönhető.

Miért kék az ég?

A Napból sugárzó fény különböző hullámhosszú színekből áll, ezek a sárga, kék, vörös, zöld, ibolya és az indigó. Valójában a tárgyak színe is a különböző hosszúságú fénysugaraktól függ. Így bizonyított tény, hogy az ég kékje sem létezik valójában, csak egy illúzió, melyet a légkörökön áthaladó, szétszóródó fényrészecskék keltenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A légkör rétegei mintegy prizmaként viselkednek, képesek szétszórni a fény színeit az apró gázmolekulák segítségével. A kék fény egyszerűen csak nagyobb hosszúságú sugarakkal érkezik a Földre, és áthatol a különböző szférákon és szennyeződéseken. Ezért látjuk kéknek az eget.

Ez a férfi olyasmit is észrevesz az égen, ami másnak fel sem tűnne: zseniálisak a képei

Chris Judge gyerekkönyv-illusztrátor sokakban a gyerekkor nosztalgikus emlékeit ébresztette fel. Mindenkiben él az emléke annak, amikor fiatalon a pázsiton feküdve bámulta a kék égen úszó, lusta felhőket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük