Az élet nagy kérdései: miért iszunk pezsgőt szilveszterkor?
Sokakban felmerült már kérdésként, miért épp pezsgővel koccintunk szilveszterkor, most erre kerestük meg a választ.
Szilveszterkor, azaz az új év első napján teljesen természetes felbontani egy üveg pezsgőt, és koccintani a sikeres jövőre. Annak ellenére, hogy valójában ez a szokás csak a 19. században terjedt el, története egészen a 16. századig eredeztethető vissza.
Mielőtt még mindenki számára elérhető lett volna a buborékos ital, csak az előkelő arisztokraták díszes partijain lehetett találkozni vele.
A pezsgő története
Nem csoda, hogy a kezdetekben csak az elithez tartozók jutottak hozzá a drága italhoz. Dom Perignon fogott elsőként pezsgőgyártásba, igaz, legelőször merő véletlenségből hozta létre az előkelő itókát. Ám amint rájött, milyen lehetőségek rejlenek benne, árulni kezdte őket. Egy palack elkészítése 2-3 évet vett igénybe, így annak, aki igényt tartott minőségi alkoholra, mélyen a zsebébe kellet nyúlnia. Így ment ez körülbelül kétszáz éven át, egészen a francia forradalomig.
- A francia forradalom hatására a pezsgő a világi szertartások részévé vált, melyek felváltották a korábbi vallási szertartásokat - jelent meg a BusinessInsider oldalán. - Felszentelhetted a hajót már pap nélkül is, egyszerűen egy pezsgősüveget összetörtél az oldalán a jó szerencse reményében.
Dom Perignon volt az úttörője a pezsgőgyártásnak, neki köszönhetően már az 1800-as évekre rájöttek, hogy vastagabb palackokra van szükség, melyek ellenállnak a nyomásnak, és megfelelő hosszúságú nyak, mely a dugót benntartja. Ahogy az 1800-as évek közepe felé elkezdték gyártani több helyen a pezsgőket, idővel elérhetővé vált a kevésbé tehetősek számára is. Mivel a habzóbor sokáig a nemesek itala volt, a korai reklámokban természetesen sikeres emberek italaként hirdették.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Bármennyire is került karnyújtásnyira a buborékos ital bárki számára, eleinte még így sem engedhette meg magának a hétköznapok embere, hogy asztali bor helyett pezsgőt igyon, csak különleges alkalmakra vettek. Ilyen volt az új év ünneplése is.
Az óév lezárását hagyományosan különböző durrogtatásokkal, hangoskodásokkal ünneplik világszerte, melybe tökéletesen beleillik a pezsgőpukkanás hangja is. Mivel a hagyomány szerint, ami az új év első napján történik, az fogja végigkísérni az egész évet, így elterjedt, hogy akik pezsgőt isznak, azokra jólét és gazdagság vár, hiszen ez a gazdagok itala. Ugyanez igaz a malac és a lencse hagyományára is, melyek szintén a jó szerencsét és anyagi biztonságot jelképezik.
Ennyi kalória van az alkoholban: egyet azért büntetlenül ihatsz ezekből az italokból
Kétségtelenül minden fogyókúrázó fejből fújja, hogy egy gramm szénhidrát 4 kcal-t, egy gramm fehérje szintén 4 kcal-t, egy gramm zsír pedig 9 kcal-t tartalmaz. De mi a helyzet az alkohollal?
Ennyi kalória van az alkoholban: egyet azért büntetlenül ihatsz ezekből az italokból
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)