Az élet nagy kérdései: miért iszunk pezsgőt szilveszterkor?

Sokakban felmerült már kérdésként, miért épp pezsgővel koccintunk szilveszterkor, most erre kerestük meg a választ.

pezsgő nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szilveszterkor, azaz az új év első napján teljesen természetes felbontani egy üveg pezsgőt, és koccintani a sikeres jövőre. Annak ellenére, hogy valójában ez a szokás csak a 19. században terjedt el,  története egészen a 16. századig eredeztethető vissza.

Mielőtt még mindenki számára elérhető lett volna a buborékos ital, csak az előkelő arisztokraták díszes partijain lehetett találkozni vele. 

A pezsgő története

Nem csoda, hogy a kezdetekben csak az elithez tartozók jutottak hozzá a drága italhoz. Dom Perignon fogott elsőként pezsgőgyártásba, igaz, legelőször merő véletlenségből hozta létre az előkelő itókát. Ám amint rájött, milyen lehetőségek rejlenek benne, árulni kezdte őket. Egy palack elkészítése 2-3 évet vett igénybe, így annak, aki igényt tartott minőségi alkoholra, mélyen a zsebébe kellet nyúlnia. Így ment ez körülbelül kétszáz éven át, egészen a francia forradalomig.

GettyImages-1223840059
Fotó: Akintevs / Getty Images Hungary

 - A francia forradalom hatására a pezsgő a világi szertartások részévé vált, melyek felváltották a korábbi vallási szertartásokat - jelent meg a BusinessInsider oldalán. - Felszentelhetted a hajót már pap nélkül is, egyszerűen egy pezsgősüveget összetörtél az oldalán a jó szerencse reményében. 

Dom Perignon volt az úttörője a pezsgőgyártásnak, neki köszönhetően már az 1800-as évekre rájöttek, hogy vastagabb palackokra van szükség, melyek ellenállnak a nyomásnak, és megfelelő hosszúságú nyak, mely a dugót benntartja. Ahogy az 1800-as évek közepe felé elkezdték gyártani több helyen a pezsgőket, idővel elérhetővé vált a kevésbé tehetősek számára is. Mivel a habzóbor sokáig a nemesek itala volt, a korai reklámokban természetesen sikeres emberek italaként hirdették.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bármennyire is került karnyújtásnyira a buborékos ital bárki számára, eleinte még így sem engedhette meg magának a hétköznapok embere, hogy asztali bor helyett pezsgőt igyon, csak különleges alkalmakra vettek. Ilyen volt az új év ünneplése is.

Az óév lezárását hagyományosan különböző durrogtatásokkal, hangoskodásokkal ünneplik világszerte, melybe tökéletesen beleillik a pezsgőpukkanás hangja is. Mivel a hagyomány szerint, ami az új év első napján történik, az fogja végigkísérni az egész évet, így elterjedt, hogy akik pezsgőt isznak, azokra jólét és gazdagság vár, hiszen ez a gazdagok itala. Ugyanez igaz a malac és a lencse hagyományára is, melyek szintén a jó szerencsét és anyagi biztonságot jelképezik.

Ennyi kalória van az alkoholban: egyet azért büntetlenül ihatsz ezekből az italokból

Kétségtelenül minden fogyókúrázó fejből fújja, hogy egy gramm szénhidrát 4 kcal-t, egy gramm fehérje szintén 4 kcal-t, egy gramm zsír pedig 9 kcal-t tartalmaz. De mi a helyzet az alkohollal?

Ennyi kalória van az alkoholban: egyet azért büntetlenül ihatsz ezekből az italokból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük