Így alakul az életünk 2022-ben a jövőkutató szerint: átalakul, amit ismerünk

2022-ben a mentális egészségre fókuszálunk majd a jövőkutató szerint.

egyedullet
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Covid okozta elzárkózás, a személyes találkozások hiánya, a munkahely, illetve a megélhetés bizonytalansága és a társadalmi polarizáció egyre jobban megviseli az emberek pszichéjét. A társadalmi távolságtartás vélhetően még akkor is velünk marad, ha egyszer a járvány végleg lecseng.

Marian Salzman, a világ egyik meghatározó globális trendkutatója, a Philip Morris International globális kommunikációért felelős alelnöke évek óta kutatja a nemzetközi trendeket. A frissen publikált Trends 2022 riportban három fő trendet határozott meg, amelyek befolyással vannak a jelenünkre, és segíthetnek előrevetíteni a jövő meghatározó történéseit.

Zaklatott jelen

A lezárások, a klímaváltozás miatt érzett aggodalom, a zajos társadalmi mozgalmak felemelkedése és az ezek nyomán erősödő társadalmi polarizáció együttesen kimerültséget, kétségbeesést okoznak. Ezért növekednek a különböző függőségek, a szorongás, sőt az öngyilkossági ráta is, ami miatt az egészségügyi hatóságok már a depresszió járványos mértékű terjedésére figyelmeztetnek.

A járvány miatt elfojtott kereslet az egészségmegőrzést szolgáló termékek és az okosotthonok piacán látszik lecsapódni. Ma sok minden arra ösztönöz, hogy maradjunk az otthon melegében és biztonságában, és a járványügyi intézkedések ezt egyenesen elő is írták. Ahogy a jövőkutató fogalmazott: a képernyő egyfajta safe space-szé alakult át, hiszen egyre inkább ezen keresztül lépünk kapcsolatba egymással, de ez is tartja meg a biztonságos távolságot közöttünk.

Zenét hallgatunk, online játékokat játszunk, sorozatokat nézünk, a közösségi médiában tesszük közzé az életünket, és lépünk kapcsolatba másokkal, és az interneten vásárolunk - mindezt otthonról. Közben egyre többen végzik szintén otthonról a munkájukat, a diákok pedig lassan hozzászoknak a digitális oktatáshoz.

A technológia határozza meg a mindennapjainkat, egyre inkább a virtuális térben keressük az élményeket, ahol szabadjára ereszthetjük a fantáziánkat, az általunk megválasztott avatár képvisel bennünket, és ahol nem kell tartanunk a fertőződéstől. A személyes jelenlét varázsa helyett a technológia próbál elvarázsolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Átalakul, amit eddig ismertünk

Mindez azzal a következménnyel is jár, hogy megváltozik, lelassul az évszázados urbanizáció folyamata. Az embereknek nem szükséges ma már a városközpontokba utazniuk, hogy eljussanak a munkahelyeikre. Salzman szerint a jövő a 15 perces városoké, vagyis az olyan településeké, ahol a legszükségesebb szolgáltatások 15 percen belül gyalog vagy biciklivel elérhetők.

Egyre nagyobb életminőség-beli különbség van azok között, akiknek a frontvonalban - a kórházakban, a gyárakban, az üzletekben - kell dolgozniuk, azokétól, akik az otthon nyújtotta biztonságból dolgozhatnak és vásárolhatnak. Ez is szerepet játszhat a nagyobb társadalmi egyenlőséget követelő mozgalmak felemelkedésében.

Mindezek miatt a jövőben még erőteljesebb lesz az igény a mentális egészséget támogató programok iránt. Várhatóan egyre több, az okostelefonokon, illetve egyéb viselhető eszközökön futtatható applikáció jelenik majd meg, amelyek mind a mentális és a fizikai egészség megőrzését segítik. Salzman szerint az előretekintő vállalatok mostanra belátták az előnyeit annak, ha odafigyelnek a munkavállalóik mentális egészségére is.

Fotók: Getty Images

3 egyszerű dolog, ami segít fenntartani a mentális egészséget

Nem csak a test, a lélek egészsége is fontos, amit három dolog segíthet megőrizni.

3 egyszerű dolog, ami segít fenntartani a mentális egészséget: alapjaiban változtatják meg a gondolkodásmódot

Elolvasom
Ezt is szeretjük