Az év egyik legszebb csillaghullása jön: ekkor láthatod az őszi meteoresőt

A NASA által az "év legszebb meteoresőjeként" is nevezett Orionidák meteorraj minden évben szeptember végétől november 22-éig látható. Ekkor lesz a csúcspontja.

Meteorhullás 2022 őszén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A NASA által az "év legszebb meteoresőjeként" is nevezett Orionidák meteorraj csúcspontja minden évben október 21-22-re esik.

A jelenség tiszta égbolt mellett szabad szemmel is megfigyelhető. A legtöbb hullócsillagra éjfél és napkelte között lehet számítani. 

Meteorhullás 2022 őszén

Az Orionidák szupersebességükről ismertek, körülbelül 238 000 kilométeres sebességgel lövellnek a Föld légkörébe. Az extrém sebességüknek köszönhetően a hullócsillagok gyakran hagynak maguk után csodaszép csillagporcsíkokat, sőt a legkitartóbb szemlélők akár még tűzgömböket is megfigyelhetnek, írja a Blikk a People magazin cikke alapján. 

Bár az Orionidák csúcspontja október 21. és 23. közé esik, a jelenség szeptember végétől egészen november 22-éig látható az őszi égen. Az égi esemény minden évben akkor következik be, amikor a Föld áthalad a Halley-üstököst követő törmelékáradaton, derül ki a cikkből. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Bár a Halley-üstökösnek 76 évbe telik a Nap megkerülése, a Föld minden évben keresztülhalad az általa kibocsátott poron és jégen, ez az Orionidák. 

A Hold szerencsére csak minimálisan fogja zavarni a látványt, mert a fogyó félhold fázisban lesz, írják. 

Gyönyörű fotókon a Perseidák hullócsillagai: Magyarországon is készültek varázslatos képek

Az egyik legismertebb meteorraj lenyűgöző látványt nyújtott az eget kémlelők számára.

Gyönyörű fotókon a Perseidák hullócsillagai: Magyarországon is készültek varázslatos képek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük