Hatalmas becsapódási krátert találtak a kutatók: ez a legnagyobb, amit eddig azonosítottak

Az Északkelet-Kínában található mélyedés 46-53 ezer éves lehet.

Becsapódási kráter
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Földön számos rendkívüli helyszín emlékeztet minket a múlt eseményeire. Ide tartoznak például a kráterek is, amik közül a becsapódási mélyedések az egyik legérdekesebbek, hiszen az ott található anyagok vizsgálatával az űrbéli kőzetek összetétele is jobban megismerhető.

A kutatók nemrég egy ilyen becsapódási krátert azonosítottak az északkelet-kínai Kis-Hingan hegységben. Vizsgálataik alapján ez a legnagyobb ilyen jellegű mélyedés, ami az elmúlt 100 000 évben keletkezett.

Félhold alakja van a kráternek

A Live Science információi szerint a Jilan-kráter 46 000-53 000 évvel ezelőtt keletkezett, és 1,85 kilométer átmérőjű, így megelőzte az eddigi rekordert, ami Arizonában található. Kínában ez volt a második becsapódási kráter, amit találtak, az elsőt a tengerparti Liaoning tartomány Xiuyan megyében azonosították. A tudósok már 2021 júliusában vizsgálták a különleges képződményt, eredményeikről azonban csak nemrég számoltak be. 

A mélyedés korát a lelőhelyről származó faszén és szerves tó üledékeinek szénizotópos kormeghatározása alapján állapították meg. A több mint 100 méter rétegzett tavi és mocsári üledék alatt egy közel 320 méter vastag gránitlap feküdt. Ezen a sziklán árulkodó jelek vannak arról, hogy egy meteorit eltalálta, például hogy a kőzet töredékei megolvadtak és átkristályosodtak az ütközés során, mivel a gránit gyorsan felmelegedett, majd kihűlt. A Jilan-kráter déli peremének egy része hiányzik, ezért a geológiai szerkezet felülről félhold alakúnak tűnik. Az ilyen félhold alakú becsapódási kráterek viszonylag ritkák a Földön a kutatás egyik vezetője, Chen Ming szerint.

50 éve ég a türkmenisztáni pokol kapuja

A lángoló kráter különös látványt nyújt, érdekes tudni, mitől ég ötven éve.

50 éve ég a türkmenisztáni pokol kapuja: nézd meg képeken, milyen fenséges látványt nyújt a Darvaza-kráter

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: northeastweb1 / Twitter)

Ezt is szeretjük