Szerinted merre forog a ló? Egy érdekes optikai csalódás, ami végigsöpört az interneten

Nem teljesen egyértelmű, hogy merre forog a ló. Optikai csalódások kedvelőinek kötelező!

Merre forog? Optikai csalódás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Imádjuk az optikai csalódást, és úgy sejtjük, ezzel nem vagyunk egyedül: időről időre felbukkannak olyan illúziók, amelyek végigsöpörnek az interneten, lázba hozva és gondolkodásra késztetve a felhasználókat. Ez nem is olyan meglepő, hiszen nagyon érdekes megtapasztalni, amikor nem is az van a képen, amit elsőre látunk, vagy éppen pont azt láthatjuk bele, amit csak szeretnénk. Mostanában egy kérdés foglalkoztatja a trükkös víziók szerelmeseit: merre forog a ló?

Az alábbi, rövid animáción egy pontokkal teli lóalakot láthatsz, melynek érdekessége, hogy nem lehet egyértelműen megtippelni a forgás irányát. Vannak, akik szerint egyértelműen jobbra halad a ló, mások szerint balra, és van, aki nem is lát egy teljes fordulatot, csak szakaszos jobbra-balra mozgást. Olyan is előfordul, aki mindkét verziót képes észlelni: ha úgy akarja, jobbra, ha úgy akarja, balra forog az ábra, vagy éppen nem is fordul körbe.

Vélhetően a fekete-fehér kontrasztban, a sok kis pontban és a 3D-s lóábra ügyesen megkomponált domborulataiban rejlik a titok. Azt nem árulta el a készítő, hogy valójában melyik irányba forog a paripa, de talán erre nincs is egyértelmű válasz: valószínűleg éppen az volt a lényeg, hogy mindenki mást lásson benne. A kommentelők szerint, ha a ló fejére és egy adott irányra koncentrálsz, jobbra és balra is felfedezhető a mozgás. Ha viszont a feje után a lábára tekintesz, az megszakítja a fordulatot. Próbáld ki, nagyon érdekes!

Kiemelt kép: Getty Images

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

8 látványos optikai illúzió, ami mindenki szemét becsapja

8 látványos optikai illúzió, ami mindenki szemét becsapja: neked is mozognak a körök?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük