8 látványos optikai illúzió, ami mindenki szemét becsapja: neked is mozognak a körök?

Az optikai illúziók mindenki szemét becsapják, pedig nagyon jól tudjuk, valójában mi látható a képen.

Optikai illúzió mozgó képek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemen keresztül érzékeljük a világot, a látóidegek közvetítik az idegsejteken keresztül a fényből kapott ingereket, amik segítségével az agyban lezajlik a képalkotás folyamata.

Mindeközben a memóriabankot megmozgatva iszonyú gyorsan társít egy hozzá illő jelentést, tehát ha valaki lát egy piros almát, akkor nem fogja azt gondolni, hogy valójában egy piros labdát néz - bár némely dolog valóban be tudja csapni a szemünket.

Mozgó optikai illúziók

Az optikai és fiziológiai illúziók során az észlelés közben bizonyos érzéki csalódások jönnek létre. Az ismétlődő mintázatok, melyek erőteljesen kontrasztosak, egymás komplementerei, például fekete és fehér színűek, az állóképen a mozgás illúzióját tudják kelteni. Mindez köszönhető annak, hogy az agyat túl sok inger éri, mind világosság, mind a szín terén, közben a folyamatosan pásztázó tekintettől "mozog" is. Mutatunk pár optikai csalódást, amitől garantáltan káprázni fog a szemed - próbáld ki, mi történik akkor, ha csak egy pontra fókuszálsz a képeken!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük