Miért csillog az úttest a nyári forróságban? - A tudomány magyarázata a délibábra

A délibáb egyszerű magyarázata a fizika nyelvén.

delibab

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A délibáb szó hallatán sokaknak valószínűleg a Hortobágy ugrik be elsőként. No meg Petőfi, aki műveiben az Alföld kiterjedt legelőinek egyik hétköznapi jelenségét olyan érzékletesen írta le, hogy egy életre beégett az emlékezetünkbe.

Persze a délibáb nem mindig jelent egyet a fejtetőn álló gémeskúttal, templomtoronnyal és marhacsordával. A meleg nyári napokban a felmelegedett aszfalton vagy az átforrósodott vonatsínek felett is láthatsz hasonló légköroptikai jelenséget.

Miért csillog az úttest melegben?

A délibábok legtöbbször a horizont közelében figyelhetők meg. Ilyenkor a látóhatáron lévő tárgyak a nyári forróságban lebegni látszanak, megkettőződnek, vagy fordított állásúnak tűnnek. A jelenség hátterében a különböző törésmutatójú légrétegeken áthaladó fény törése áll.

A nyári melegben a napsütés felforrósítja az úttestet, az útfelület feletti levegőréteg emiatt tágul, sűrűsége lecsökken. A közvetlenül az útfelület feletti levegőréteg és az alig pár centivel felette lévő légréteg között jelentős hőmérséklet-különbség alakul ki. Emiatt változik a törésmutató, megváltozik a fény áthaladásának módja.

Mindez a hatás azonban nem egységes. A felszálló levegő sűrűsége és így optikai tulajdonságai folyamatosan ingadoznak. Ez pedig létrehozza a csillogó hatást, melyet távolról a horizonton látunk. Ha az úton egy autó halad el, a csillogó felületen gyakran tükröződni látszik. Ennek az aprócska délibábnak azonban rendszerint csak egy darabja látható, ilyenkor úgy tűnhet, minta az autó kerekei megnyúlnának, esetleg a rendszámtábla tükörképe látható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Még egy kis optikai csalódás

A délibáb után mutatunk egy különös jelenséget, melynek még tudományos elnevezése is van, pareidolia névre hallgat. A következő képek dokumentálják, hogy olykor egészen meglepő helyeken bukkanhatnak fel arcok.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük