Kimagasló eredményt értek el a magyar diákok egy nemzetközi kémiaversenyen

Büszkék lehetünk a magyar versenyzőkre: íme a Mengyelejev-diákolimpia eredménye.

erem
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hét érmet nyertek a magyar diákok a koronavírus-járvány miatt online megrendezett 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián. A nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen.

Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a magyar csapat vezetője - aki korábban maga is részt vett a versenyen, és 2012 óta készíti fel a diákokat - elmondta: a Mengyelejev-verseny feladatai nagy kihívást jelentenek mindenkinek.

Négy helyett tíz diák indulhatott

- Mindig nagy öröm olyan diákokat felkészíteni, akik szeretnének tanulni - mondta, hozzátéve, hogy a versenyzők középiskolai tanárai is rengeteget segítenek a felkészülésben, és az ELTE Kémia Intézetéből egy nagyobb csapat dolgozik velük. Mivel az idén Magyarország lett volna a rendező, a szokásos négy helyett tíz diákot nevezhettek be. Ketten ezüstérmet, öten bronzérmet és hárman dicséretet kaptak - tette hozzá.

Elárulta, hogy a nemzetközi versenyt áprilisban rendezték volna meg Budapesten, ám azt a járvány miatt az utolsó pillanatban le kellett mondani. A diákolimpiát jövő tavaszra ismét Budapestre tervezik.

Az idei távolimpián elmaradt a laborgyakorlat, a versenyzők két elméleti fordulón vettek részt, két ötórás dolgozatot írtak, amelyben rejtvény jellegű kérdések és többlépéses, összetett feladatok, valamint kifejtendő, megoldandó számolások szerepeltek - ismertette a verseny menetét, hozzátéve, hogy a dolgozatokat személyes és videófelügyelet mellett írták meg a diákok.

Az elméleti feladatsorokat mindenki a hazájában írta meg angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel szintén videókapcsolaton át vitatták meg a versenyzők.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyarok eredményei

A tíz diák közül ezüstérmet - 14-39. helyezés - kapott Kapdos Ádám, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója és Benkő Dávid, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákja. Bronzérmet - 40-78. hely - szerzett Ficsór István Dávid a kecskeméti Református Gimnáziumból, Kozák András az ELTE Apáczai Gimnáziumból, Fajszi Bulcsú és Babcsányi István a Fazekas Mihály Gimnáziumból, valamint Borbás Balázs a komlói Kökönyösi Gimnáziumból.

Dicséretet kapott Simon Vivien az ELTE Apáczai Gimnáziumból, Kóta Kata a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumból és Garamvölgyi István a kecskeméti Katona József Gimnáziumból.

A hírről az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában számoltak be. Magyarfalvi Gábor elmondta: a magyar csapat szombaton írja a Magyarország által alapított nagy nemzetközi diákolimpiát, amelyet szintén online rendeznek meg. A legnagyobb presztízsű nemzetközi versenyen az idén több mint hetven ország vesz részt - tette hozzá.

Fotók: Getty Images

Sikeres gyerekek

Sokan még felnőttként is csak álmodoznak egy saját vállalkozásról, de ezeknek a gyerekeknek már a kamaszkor előtt sikerült közelebb kerülni az álmaikhoz.

Ezt is szeretjük