Már a kisállatokat sem kíméli az áremelkedés: nagyon megdrágultak a tápok

A szakértők azt tanácsolják, hogy csak vágjon bele az állattartásba, aki havonta legalább 20 ezer forintot tud költeni a kis kedvencére.

GettyImages-627540616
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A HelloVidék utánajárt, hogy hogyan változtak Magyarországon a hobbiállattartás költségei az áremelkedésnek köszönhetően. 

A szakértők azt tanácsolják, hogy csak vágjon bele az állattartásba, aki havonta legalább 20 ezer forintot tud költeni a kiskedvencére. 

Megdrágult a kisállattartás

Máté Péter, a debreceni Nyami-Hami kisállat-kereskedés üzletvezető tulajdonosa elmondta a HellóVidéknek, hogy az áremelkedés sajnos a kisállattartókat sem kíméli. Egyes száraztápok ára a szakember elmondása alapján akár 30-50 százalékkal is emelkedett, de bizonyos termékek kétszer annyiba kerülnek, mint néhány hónappal ezelőtt. 

Az árak ilyen mértékű növekedése az infláció mellett a forint gyengülésének is köszönhető, hiszen sok prémium- és középkategóriás termék érkezik Magyarországra Angliából és Németországból.

A szakértő elmondta, hogy sokan áttértek a középkategóriás állateledelekre a szuper prémium vagy prémium-állateledelekről, mert most a középkategóriás kutyatáp kerül annyiba, amennyibe előtte a szuper prémium került. 

- Az emberek most már megválogatják jobban, mire adnak ki pénzt. A kutya, macska vagy egyéb kisállat fenntartásához elengedhetetlen élelmet és holmikat megveszik, de a jutalomfalatok vásárlása jelentősen csökkent. A vitaminokat úgy-ahogy megveszik, a bolha- és kullancsirtókat viszont ugyanúgy keresik továbbra is, hisz ezek az élősködők a lakásban is elterjedhetnek, rájuk is veszélyesek lehetnek, arról nem is beszélve, hogy ha az állat megbetegszik, a kezelési költségek kifizetése jóval több, mint amennyibe a megelőzés kerül. A nem vényköteles termékek közül az ugyanolyan jó, helyettesítő termékeket keresik a drágább, külföldi szerek helyett - mondta el a lapnak Máté Péter.

A szakértő azt is elmondta, hogy a kisállatok kezelési költségei is jelentősen megnőttek a tavalyi évhez képest a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzési árának emelkedése miatt. Máté Péter szerint a rendelők a korábbi áraikhoz képest legalább 20-30 százalékkal emelték a kezelési költségeik árát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kisállat-kereskedés tulajdonosa elmondta, hogy az áruházakban a tápokon kívül a hordozók, a fekhelyek és az egyéb kisállatokhoz kapcsolódó termékek is drágábbak lettek az utóbbi időben. 

A szakértők azt tanácsolják a brutális drágulás miatt, hogy csak az vágjon bele az állattartásba, aki havonta legalább 20 ezer forintot tud költeni a kis kedvencére, és ezenfelül még félre tud rakni havi 5 ezer forintot az orvosi kezelésre. 

Ilyenek az állatok, amikor úgy érzik, nem látja őket senki: gyönyörű fotók készültek

A világ tele van nagyon tehetséges természetfotósokkal, akik igazán különleges módon mutatják meg a körülöttünk lévő világot. Ilyen a holland vadfotós, Dick van Duijn is, aki hatalmas rajongója az állatoknak, képein pedig a legszebb pillanataikat örökíti meg.

Ilyenek az állatok, amikor úgy érzik, nem látja őket senki: gyönyörű fotók készültek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük