Az állatok is nagyon tudják szeretni egymást: elképesztően aranyosan ölelkeznek a képeken

Az ember azért is tud közösséget érezni az állatokkal, mert sokkal több a hasonlóság, mint azt elsőre hinnénk.

Állati szeretet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állatok lelketlenek, és nem érzelmesek? Aki így gondolja, az valószínűleg nem ismeri őket.

Közismert, hogy a háziállatok szeretnek ölelkezni, és hogy az emberekkel való összeszokásuk fejleszti szociális készségeiket. De mi a helyzet a vadonban, emberi társaság nélkül élő állatokkal?  

Tudomány és állatok 

Az idegtudomány szerint nagyon sok állat rendelkezik olyan fiziológiai tulajdonságokkal, amik lehetővé teszik, hogy kifejezzék szeretetüket. Kutatások mutatták ki, hogy az "ölelkezőhormon", az oxitocin megnövekszik a kutyáknál, mikor érintkeznek a gazdáikkal, ami megnöveli a kötődést. A mezei pocokpárok a "vágyhormonnak", a dopaminnak köszönhetően maradnak együtt, amire fogékonyabbak párzás után. Viselkedéstanilag azt látjuk, hogy az állatok kiemelkedő tanúbizonyágot tesznek az egymás és embertársaik iránti gyászról, törődésről és empátiáról. Egyértelmű, hogy ez nem pusztán az a fajta "szeretet", amit egy állat pusztán érdekből fejezne ki.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Képek forrása: gettyimages

Ezt is szeretjük