Meddig élhet legtovább egy ember? A kutatók szerint hiába fejlődik az orvostudomány, 150 év lehet a maximum

A kutatók 150 évben határozták meg a maximális élethosszt, és ezt biológiai tényekkel magyarázták.

Maximális élethossz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak felbecsülhetetlen érték, de igen törékeny is az élet - nem véletlenül fáradozik oly sok kutató és orvos azon, hogy minél jobb minőségben, és minél tovább életben maradhassunk.

Sajnos azonban az ő lehetőségeik is korlátok közé szorulnak, és nem tudhatjuk, hogy az akadályt sikerül-e valaha áttörniük. A Duke Egyetem öregedéstudománnyal foglalkozó szakértői úgy vélik, az emberi élet egy bizonyos életkoron túl biológiailag lehetetlenné válik.

Eddig élhet egy ember

Ami az emberélet hosszúságát illeti, megannyi tényező közrejátszik benne. Lényeges, hogy valaki mennyire él egészségesen, vannak-e káros szenvedélyei, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Számít, hogy ki mennyit stresszel a mindennapokban, sportol-e, és hogyan táplálkozik. Végül, sajnos az is befolyásoló, hogy utoléri-e bármilyen halálos kór vagy legyőzhetetlennek bizonyuló fertőzés  élete során .

Noha vannak olyanok, akik tudatosan figyelnek egészségükre, nem élnek önpusztító életet, és szerencsésen megússzák a végzetes betegségeket is, sajnos még az ő belépőjük sem magától értetődő a végtelen élet felé. A kutatók szerint az emberi test biológiája az, ami közbeszól, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet egyre sérülékenyebb lesz a DNS másolási hibáinak betudhatóan.

A maximális, 120-150 éves élettartamot a szingapúri Gero kutatócsapata jelölte meg, akik Timothy Pyrkov vezetésével végeztek számításokat a DOSI, vagyis a dinamikus organizmusállapot-mutató segítségével. A DOSI egy, a szervezet öregedését mérő mutató, mely az emberek teljes vérképe alapján hozható létre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Miután az emberi élet biológiailag korlátozott, az orvostudomány rohamos fejlődésének dacára továbbra sem bízhatunk abban, hogy elérjük az örök életet. Annak legfőbb akadálya ugyanis a szervezet öregedését kiváltó belső, biológiai tényezők összessége, amelyekre még a legfejlettebb terápiákkal sem tudunk hatást gyakorolni.

Tekintve, hogy a tudomány nagy léptékben fejlődik, sokan töretlenül bíznak abban, hogy az örökké tartó élet egyszer majd mégis elérhetővé válik. Felmerül a gondolat, hogy helyénvaló volna-e egy ilyen beavatkozással megtörni a természet rendjét, érdekes kérdés, a testük milyen életkorú állapotában tartanák szinten az embereket,  és vajon milyen világ várna az emberiségre egy többszörösen túlnépesedett bolygón.

Te miért vagy hálás?

Bármilyen hosszú is az élet, ne feledjünk hálásnak lenni: gondolkodj el, te miért vagy hálás az életedben! A következő cikk ezt segíti tudatosítani.

Te miért vagy hálás az életedben? Sokan nem látják meg, mennyi mindenért lehet

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük