4 dolog, ami bizonyítottan boldogabbá teszi az embert, és ingyen van: instant öröm a tudomány szerint

A boldogság nemcsak külső tényezőkön múlik, az ember sokat is tehet érte.

GettyImages-1053081394
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különös, de az emberek nagy többsége kívülről reméli a boldogságot. Azt várja, hogy valami végre elképzelése szerint alakul, megtalálja a szerencse, jön valaki, aki mosolyt csal az arcára, vagy egyszerűen csak megtörténik a csoda.

Pedig a boldogság receptje egyáltalán nem annyira bonyolult, hogy egy ember mások nélkül vagy kedvező fordulatok híján ne tudna belőle kisütni valamit: tudományos bizonyítást nyert, hogy nem egy olyan apró dolog van, ami segíthet, hogy a borúsabb napok is örömtelibbek legyenek. Érdemes ezeknek adni egy esélyt.

Az instant öröm 4 módszere a tudomány szerint

A mosolygás, a kedvesség, a zenehallgatás és a hála - négy varázserejű dolog, amiket érdemes bevetni a hangulat javítása érdekében. Bármelyiket is próbálja ki az ember, jó eséllyel övé lesz egy jó adag friss, ropogós instant öröm. Ez a pozitív lökés talán segíthet is bevonzani a továbbiakat - vagy kitartani, míg jobbra fordulnak a dolgok.

Mosolygás - Végtelenül egyszerű, de annál hatékonyabb módszer a hangulatjavításra a mosolygás, amennyiben belülről fakad. Mindig elő lehet bányászni egy apróságot a gondolatok sűrűjéből, ami okot ad rá: ha más nem, az előbukkanó napsugarak, a finom kávé vagy egy kellemes emlék felidézése is segíthet benne.  A dolog egy perc alatt javít a kedven, de nemcsak befelé, hanem kifelé is hat: aki mosolyog, arra valószínűleg mások is vissza fognak mosolyogni, ez pedig egy önmagát gerjesztő folyamatot indít el.

A mosoly erejét egyébként a Michigani Egyetem kutatói vizsgálták meg . Ügyfélpanaszokkal foglalkozó dolgozókat kértek fel, hogy próbáljanak munka közben pozitív dolgokra gondolni és szívből mosolyogni. Azok, akiknek sikerült, jobb kedvű napról számoltak be, pedig el tudjuk képzelni, milyen sok problémás és türelmetlen ügyfél fordulhatott hozzájuk aznap is. Fontos tanulság, hogy azoknak az alanyoknak, akiknek nem sikerült őszintén mosolyogniuk, csak erőltették azt, elmondásuk szerint meglehetősen rossz hangulatuk volt a vizsgálat napján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kedvesség - Az, aki levert vagy egykedvű, rendszerint másoktól reméli a kedvességet, noha éppen az segíthet rajta, ha ő maga kedveskedik másoknak. Erre sokan nem ébrednek rá, pedig még a legapróbb figyelmesség is megszépítheti az ember napját. Minderre a Tohoku Gakuin, a Kobe Főiskola és Michigani Egyetem kutatóinak közös vizsgálata szolgáltatott bizonyítékot. Résztvevőiktől azt kérték, tartsák számon mindennapi kedveskedéseiket néhány napig. A kísérlet végén arról számoltak be, hogy napról napra boldogabbnak érezték magukat. Ugyanez a csoport arra is rámutatott, hogy a dolog visszafelé is működik: a boldogság érzése fokozza a kedves cselekedetekre való motivációt, hajlandóságot.

Zene  - Talán nem is meglepő, hogy az instant örömforrások sorában a helyet kap a zene is. Sokan tapasztalhatták már, hogy az aktuális kedvenc szám vagy egy egyszerű, vidám dal mennyit lendíthet az ember hangulatán. A személyes tapasztalatok mellé viszont tudományos  bizonyíték  is született: a Knox Főiskola vizsgálatában 12 percig hallgattattak zenét résztvevőkkel, akik a végén arról számoltak be, hogy jobb lett a kedvük. Azt mindenesetre jó tudni, hogy a varázslat csak vidám számokkal működik. A szomorkásak csak fokozzák a levertséget.

Hála - Végül, a hála is segíthet instant örömhöz jutni. Sokan kételkednek benne, de bizony, még akkor is van miért hálát adni, amikor milliónyi viharfelhő gyülekezik az ember feje felett. Akár a legkisebb dolgokért is, az élményért, amit egy jó film megnézése adott, vagy hogy ezt a meleg szobában tehettük meg. A Manchesteri, Southamptoni és Hofstra Egyetem kutatóinak közös tanulmánya bizonyította, hogy ha az ember mindennap sorra vesz három dolgot, amiért aznap hálás lehet, akkor boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz. Vizsgálati alanyaik személyes beszámolójából derült ki, hogy ezzel a módszerrel egyre jókedélyűbbé váltak, kevésbé voltak stresszesek, energikusabbak lettek, mint azelőtt, és még jobban is aludtak. A módszer abban is segít, hogy képessé váljunk meglátni a mindennapokban a pozitív dolgokat. Hihetetlen, de úgy tűnik, valóban ennyit számíthat, hogyan szemléljük az életet.

Miért olyan nehéz megbocsátani?

A borús hangulat hátterében sokszor a harag áll: érdemes átgondolni, hogy a pszichológus szerint mi minden nehezítheti a valós megbocsátást.

Ezt is szeretjük