Véd a ráktól, tele van vitaminnal, és szezonja van
Ezért fogyassz mángoldot!
Nemcsak finom, de rengeteg jótékony hatása is van.

Ez is érdekelhet

Megmenti a napot a Huawei nőknek fejlesztett okosórája (x)

Az otthonodnak is jár a tündöklés - Így ragyoghat vegyszermentesen a lakás (x)

Ez egy kritikus pillanat (x)

Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Kalandozás a közel-keleti gasztronómia világában (x)

Olcsóbb szoftverek a Black Friday után: az Office is jó áron kapható (x)

Füst és égés nélkül (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

beauty and style

15 perc intenzív Tabata-edzés: gyorsabban olvasztja a zsírt, mint a futás »

Így nem keni el a sminked a garbó, amikor magadra húzod: egyszerű öltözködési trükkök a modelltől »

Méregtelenítő arcpakolás pattanások és ráncok ellen: igazi antioxidáns-bomba a bőrnek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Annak ellenére, hogy a mángoldot az egyik legértékesebb zöldségnek tartják, Magyarországon még mindig nem túl elterjedt alapanyag.

Pedig amellett, hogy finom - hasonló a spenóthoz -, rengeteg jótékony hatása is van, ezért megéri rendszeresen fogyasztani főzelék, krémleves, saláta vagy párolt köret formájában.

A mángold és a rák

Két olyan fontos vitamin és ásványi anyag is található a mángoldban, amely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét: az egyik az A-vitamin, a másik a béta-karotin.

Előbbi főként a bőrrák ellen véd, utóbbi pedig a tüdőrákot segít megelőzni, ezért dohányosoknak különösen ajánlott a mángoldfogyasztás.

Magas rosttartalma is hozzájárul a sejtek egészségéhez: ez a tulajdonsága főként az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának megelőzésében segít.

Emellett javítja az anyagcserét, méregtelenít, valamint normalizálja az emésztőszervek működését.

Zsíros a bőröd?

A mángold hatóanyagai a bőr szépségéhez is hozzájárulnak, azonban mást is tehetsz azért, hogy többé ne kelljen a zsíros bőr problémájával küzdened.

Igazi vitaminbomba

A mángoldban rengeteg C-vitamin található, amely nemcsak a szabadgyökök elleni harcban és a gyulladáscsökkentésben, de az őszi betegségek megelőzésében is hatékony fegyver. Emellett magas a K-vitamin-tartalma is, amely hozzájárul a csontok egészségéhez. Továbbá nagy mennyiségben megtalálható benne az E-vitamin és több B-vitamin is.

Ásványi anyagokban is gazdag: egyik fő alkotóeleme a kalcium, amelynek köszönhetően a mángold sokat tesz az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséért. Remek réz-, cink-, foszfor- és magnéziumforrás.

Ezt is szeretjük