Véd a ráktól, tele van vitaminnal, és szezonja van
Ezért fogyassz mángoldot!
Nemcsak finom, de rengeteg jótékony hatása is van.

Ez is érdekelhet

Fodrászszalon az otthonunkban: egészséges és gyönyörű haj Panasonic hajszárítókkal (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

beauty and style

Így kezeld a kényes, kombinált bőrt télen: ezek a hatóanyagok tényleg beválnak »

Elképesztően menő kalapok és ékszerek használt holmikból: az idős nő kincset lát abban, amit más kidobna »

Karcsúbb alak 5 perc alatt: szuper tippek, amik nőiesebbé teszik az öltözéket, és elcsalják a plusz kilókat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Annak ellenére, hogy a mángoldot az egyik legértékesebb zöldségnek tartják, Magyarországon még mindig nem túl elterjedt alapanyag.

Pedig amellett, hogy finom - hasonló a spenóthoz -, rengeteg jótékony hatása is van, ezért megéri rendszeresen fogyasztani főzelék, krémleves, saláta vagy párolt köret formájában.

A mángold és a rák

Két olyan fontos vitamin és ásványi anyag is található a mángoldban, amely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét: az egyik az A-vitamin, a másik a béta-karotin.

Előbbi főként a bőrrák ellen véd, utóbbi pedig a tüdőrákot segít megelőzni, ezért dohányosoknak különösen ajánlott a mángoldfogyasztás.

Magas rosttartalma is hozzájárul a sejtek egészségéhez: ez a tulajdonsága főként az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának megelőzésében segít.

Emellett javítja az anyagcserét, méregtelenít, valamint normalizálja az emésztőszervek működését.

Zsíros a bőröd?

A mángold hatóanyagai a bőr szépségéhez is hozzájárulnak, azonban mást is tehetsz azért, hogy többé ne kelljen a zsíros bőr problémájával küzdened.

Igazi vitaminbomba

A mángoldban rengeteg C-vitamin található, amely nemcsak a szabadgyökök elleni harcban és a gyulladáscsökkentésben, de az őszi betegségek megelőzésében is hatékony fegyver. Emellett magas a K-vitamin-tartalma is, amely hozzájárul a csontok egészségéhez. Továbbá nagy mennyiségben megtalálható benne az E-vitamin és több B-vitamin is.

Ásványi anyagokban is gazdag: egyik fő alkotóeleme a kalcium, amelynek köszönhetően a mángold sokat tesz az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséért. Remek réz-, cink-, foszfor- és magnéziumforrás.

Ezt is szeretjük