Kihirdették A magyar természetfotó nagydíja nyerteseit: varázslatos alkotásokat mutattak be a magyar művészek
Potyó Imre idén negyedik alkalommal állhatott fel a dobogó első fokára.

kocsis-ferenc hova-repulsz kiskunsagi-nemzeti-park
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idén 13. életévét betöltő, ezreket megmozgató természetfotó-pályázat és a magyar nemzeti parkok elkötelezett természetvédelmi támogatója, a Varázslatos Magyarország év elején bejelentette, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával megalapítja az ország természetfotós társadalmának legkiemelkedőbb alkotóinak járó elismerését, A magyar természetfotó nagydíját.

Az első nagydíjra pedig nem kellett egy évet várnunk, ugyanis a VM legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje már át is vehette a legeredményesebb fotósoknak járó Arany Daru szobrot.

Fontos szerepe van a természetfotóknak

A díj annak elismerése, hogy az alkotók egyévnyi kemény munkával és tehetségük folytonos bizonyításával kiérdemelték a pályázat legjobbjainak járó helyet. A természetfotósok maradandó értéket teremtenek, hiszen hűen adják vissza a természet szépségét, illetve mutatják be annak jelen állapotát, így a természetfotózás kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy felhívja a figyelmet a természet védelmére. A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjával ezt köszöni meg a természetfotósoknak. 

Potyó Imre: A kertész festette
Potyó Imre: A kertész festette
Fotó: Potyó Imre / Varázslatos Magyarország

Április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínház impozáns falai között került megrendezésre a díjátadó ünnepség, mely egyben a 2021-es fotópályázati évad legszebb fotóiból készült kiállítás nyitórendezvénye is volt. Az est házigazdája Puskás-Dallos Péter, a VM-hez több szálon is kapcsolódó, maga is természetvédelmi tevekénységeket felkaroló ékes volt. Az eseményt Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója nyitotta meg. Ezt követően országunk egyik legkiemelkedőbb természetfotósa, Máté Bence tartott élvezetes és izgalmas előadást a természetfotózás fortélyairól.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett, aki idén negyedik alkalommal állhatott fel a dobogó első fokára. A fotós a Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Arany Daru szobor tulajdonosa lett, valamint tekintélyes pénzjutalomban részesült. Imre a 2022-es pályázati évadban nem versenyzőként indul a pályázaton, hanem zsűritagként fogja értékelni a pályamunkákat.

A második helyezett Szabó Irma lett, aki 2014 óta (egy év kihagyással) minden évben részt vett a VM pályázatain. A harmadik helyezést Török János kapta, aki tavaly pályázott először, de sorra helyezéseket ért el a havi pályázatokon. Mindketten egy-egy patinázott Arany Daru szobor tulajdonosai lettek.

Szabó Irma: A legyező
Szabó Irma: A legyező
Fotó: Szabó Irma / Varázslatos Magyarország

Az est meglepetése további három szobor kiosztása volt. A fotópályázat eddigi 13 éve alatt Potyó Imre mellett csupán két fotós tudott olyan kiemelkedő eredményt elérni, hogy felállhasson a dobogó első fokára, ezért a VM csapata úgy döntött, hogy egy-egy Arany Daru szobrot adományoz a magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíjasaiként Máté Bence és Daróczi Csaba természetfotósoknak is.

A kiállítás képeiből fotóalbum készült, mely megrendelhető a VM webshopján: a vm-shop.hu-n. Aki személyesen szeretné megtekinteni a speciális installációkra készült művészi nyomatokat, lehetősége lesz rá az Urániában április 4-ig, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól, ezt követően a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól, utána a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től, végezetül, az év második felében pedig az evosoft Hungary székházában.

A verseny eredményei

A magyar természetfotó nagydíja

 1. Potyó Imre
 2. Szabó Irma
 3. Török János 

Kategóriahelyezettek

Főkategóriák:

A Varázslatos Magyarország természeti szépségei:

 1. Ravasz Balázs
 2. Kandolka Károly
 3. Boronkai Miklós

A Varázslatos Magyarország madarai:

 1. Török János
 2. Szomju László
 3. Hajdú Tamás

A Varázslatos Magyarország egyéb állatai:

 1. Kocsis Ferenc
 2. Potyó Imre
 3. Halmos Endre

A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből:

 1. Németh Lajos ifj.
 2. Kónya Máté Bertalan
 3. Oláh Attila

Alkategóriák 

Ember a természetben:

 1. Szakolczai Krisztina
 2. Török János
 3. Szerencsi Gábor

Képek a nagyvilágból:

 1. Szakolczai Krisztina
 2. Kis Szilveszter
 3. Szabó Irma

Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic:

 1. Kocsis Ferenc
 2. Szakolczai Krisztina
 3. Szerencsi Gábor

Mozgásban a természet:

 1. Kocsis Ferenc
 2. Kriska Ferenc
 3. Koncz-Bisztricz Tamás

Különdíjak

A közönségszavazás nyertese: Mátraházi Tibor

A Metrirep különdíja: Dósa László, Hencz Judit, Őrsi Ákos, Urbán Helga, Szakolczai Krisztina

A naturArt különdíja: Kártyás Gergő Vonalkód című képe

(Képek forrása: Varázslatos Magyarország)

Ezt is szeretjük