Ilyen elszomorító a gyerekek helyzete ma Magyarországon - Sokaknak nem jut felhőtlen gyerekkor

Szomorú dolgok derülnek ki a friss gyermekjogi jelentésből.

GettyImages-176589250

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A múlt héten elkészült a Hintalovon Alapítvány 2022-es gyermekjogi jelentése, amely szomorú képet fest a magyar gyerekek helyzetéről.

A szakemberek a tavaly hatályba lépett jogszabályokat, a legfontosabb gyermekvédelmi, gyermekjogi eseményeket, a tavaly publikált tanulmányokat, kutatásokat, statisztikákat és médiatartalmakat vették alapul a jelentés összeállításához.

Magyar gyerekek helyzete

Hintalovon Alapítvány 2022-es gyermekjogi jelentését összeállító szakemberek hangsúlyozták, hogy idén a szokásosnál jóval kevesebb adat és kutatási eredmény állt a rendelkezésükre, ezért a jelentés nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy milyen volt gyereknek lenni 2022-ben.

- Nagyon eltérő gyermeki sorsok vannak régiók és társadalmi csoportok, egyéni élethelyzetek szerint, és megannyi rendszerszintű tényező befolyásolja, hogyan érezték magukat a 18 éven aluliak Magyarországon. Ráadásul sok tekintetben 2022 nem is új dolgokat hozott, hanem csak tisztán megmutatta a hosszú évek (időnként évtizedek) negatív trendjeinek eredményét. A következményekkel szembesülünk most, miközben az okok és a kiváltó tényezők a múltban húzódnak - vagy évek óta tartó halogatások miatt most csúcsosodtak ki - fogalmaztak a szakemberek. Ezek voltak a Gyermekjogi jelentés legfontosabb megállapításai.

Egyre kevesebb gyerek születik

A KSH 2022 első negyedévére vonatkozó adatai azt mutatják, hogy tavaly januártól márciusig összesen 19 688 gyerek született. A modern kori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta ez az első alkalom, hogy húszezernél kevesebb gyerek született az első negyedévben. A legfrissebb adat 5,5 százalékkal marad el a 2019-es negatív rekordtól (20 854 gyerek).

Nagyon sok a veszélyeztetett gyerek

2021. december 31-én 110 750 gyereket tartottak nyilván veszélyeztetettként, és 27 229 gyerek volt védelembe véve. A legtöbb veszélyeztetettként nyilvántartott gyerek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élt, nyolcszor annyian, mint ahányan Vas megyében, ahol a legkevesebb veszélyeztetett gyereket tartották nyilván.

GettyImages-1222880447
Fotó: Anna Efetova / Getty Images Hungary

A védelembe vétel sokszor a családból való kiemelés előszobája, ilyenkor a gyerekek nevelőszülőkhöz vagy gyermekotthonba kerülnek. Tavalyi adatok szerint 21 ezer gyerek érintett, közülük 14 ezren élnek nevelőszülőknél. A törvény szerint a 12 év alatti gyerekeket egytől egyig nevelőszülőknél kellene elhelyezni, mert a családszerű körülmények sokkal ideálisabbak, de ezt még mindig nem sikerült elérni, írja a 444.hu a jelentés alapján.

A nevelőszülőknek egyre több gyerekről kell gondoskodnia, de az ellátmányukat nem emelték 2013 óta. Ez 34 ezer forint gyermekenként. A nevelőszülők átlagos életkora 52 év, több mint a harmaduk az 51–60 éves korosztályba tartozik.

Gondok vannak az örökbefogadással

A KSH adatai szerint az örökbefogadásra váró gyerekek száma 2022-ben 1741, míg 2021-ben 1693 fő volt. Az örökbefogadásra alkalmas házaspárok száma 2022-ben 2756, 2021-ben 2748, míg az alkalmas egyedülállók száma 2022-ben 260, 2021-ben 298 fő volt.

Bár úgy tűnik, hogy többen várnak az örökbefogadás lehetőségére, mint ahány gyerek az örökbefogadásra, a várakozók jelentős része három év alatti gyerekeket szeretne örökbe fogadni. Az ilyen korú gyerekekből van azonban a legkevesebb. Tízévesnél idősebb gyerekeket csak a potenciális magyar szülők 2 százaléka szeretne örökbe fogadni, pedig 2022-ben ebből a korosztályból 625-en várakoztak örökbefogadásra.

GettyImages-1255232525
Fotó: Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Nagyjából minden tizedik gyereket külföldre vittek, ami azt jelenti, hogy hiába több az örökbe fogadni szándékozó szülők száma, mint ahány örökbe fogadható gyermek van, mégis sok gyerek ragad bent az állami szakellátás rendszerében, vagy kerül külföldre.

Nő a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek száma, de nincs elég szakember

Egyre nagyobb gondot jelent az SNI-s tanulók rohamos növekedése és a gyógypedagógusok hiánya. Már a 2021/2022-es tanévben is rendkívüli növekedés volt látható, ami a 2022/2023-as tanévben sem állt meg.

A KSH adatai szerint 102 215 fő SNI-s tanulót tartottak nyilván. Számuk 2022-ben haladta meg a 100 ezer főt. Az óvodákban és az általános iskolákban is körülbelül ezerrel több SNI-s gyerek járt, mint egy évvel korábban. Az óvodákban ez a szám 11 578 fő, az általános iskolákban pedig 59 698 fő volt.

Baj van az egészségügyi ellátással is

Komoly kihívásokkal küzd a gyerekek egészségügyi ellátása is. Egyre kevesebb a gyermekorvos, és minden tizedik praxis betöltetlen, ami több mint százezer gyereket érint, fogalmaz a 444.hu.

GettyImages-160018390
Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary

Azokban a családokban, ahol nagy nehézségek árán tudnak csak kijönni a jövedelmükből, a csecsemők 86,6 százaléka tartozik a jó egészségűek közé, míg a legjobb anyagi helyzetben lévő családokban a csecsemők 98,4 százaléka.

Az 5-6 éves gyerekek húsz tejfogából átlagosan 3-4 károsodott, ami az egyik legrosszabb adat az EU-ban.

A magyar tizenévesek körében átlag feletti a dohányzás és az alkoholfogyasztás elterjedtsége. A 15–19 évesek negyede különböző rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A becslések szerint nagyjából 400 ezer gyerek él alkoholista szülővel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vannak azért pozitív adatok is

A KSH javulást mért szegénység és a társadalmi kirekesztődés területén, de az olyan sérülékeny csoportok, mint például az egyszülős háztartások, az alacsony iskolai végzettségűek, a munkanélküliek és a romák még mindig nagy arányban érintettek.

Előrelépések történtek az erőszakos bűncselekmények gyermekáldozatainak meghallgatási körülményeiben, a válófélben lévő, illetve elvált szülők gyermekeit érintő eljárásokban és az apasági szabadság kapcsán.

Hogyan felejtheti az autóban a gyerekét a szülő? Kutatók keresték a választ rá

A tragédiák pszichológiai magyarázatát keresték.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük