Top 10 magyar férfinév ma és a ’90-es években - 30 év alatt ennyit változott a divat

Melyik az a keresztnév, ami a 90-es években és ma is benne van a Top 10-ben?

GettyImages-843585900

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akik a rendszerváltás után kezdték az általános iskolát, azok osztályában szinte biztos, hogy nem egy, hanem akár két-három Tamás is volt. És valószínűleg Gáborból és Péterből is akadt néhány az évfolyamon.

A ma született kisfiúk között már jóval ritkábban ezek a keresztnevek, de meglepő módon van olyan név, ami harminc éve és ma is stabilan benne van a top 10-ben. Ha hamarosan baba érkezik a családba, vagy egyszerűen csak érdekelnek a névadási trendek, érdemes időnként meglátogatni a Magyar Keresztnevek Tárát, ahol izgalmas statisztikákat nézhetsz meg.

Top 10 magyar férfinév

A ’90-es évek első felében

Ha egyszer meg kell tippelned, hogy egy rendszerváltás táján - ’85 és ’94 között - született férfit legnagyobb eséllyel hogy hívhatnak, voksolj a Tamás névre. Ez volt ugyanis ebben az időszakban az újszülött fiúknak adott legnépszerűbb név. Őt követte a Gábor név, ami a Tamásnál kicsit korábban jött divatba - már a ’70-es, ’80-as évek fordulóján is második volt a toplistán. A dobogó harmadik helyén a Péter végzett - mely egészen 2012-ig maradt is a top 10-ben.

A ’90-es évek elején az újszülött fiúknak adott negyedik legnépszerűbb név a Zoltán volt - mely a ’70-es, '80-as évek fordulóján még első volt a toplistán. A rendszerváltás idején a László számított az ötödik leggyakrabban adott keresztnévnek - ekkor már túl volt a csúcson, hiszen a ’60-as, ’70-es évek fordulóján még a legnépszerűbb újszülötteknek adott fiúnév volt. A ’90-es évek elején a Dávid volt a hatodik legnépszerűbb fiúnév - és egészen 2019-ig fenn maradt a top 10-es listán. Az újszülött fiúknak adott hetedik leggyakoribb név az Attila volt harminc évvel ezelőtt - ma már csak 38. a toplistán. Az István az 1950-es évek tájékán számított a legnépszerűbb keresztnévnek - nem véletlen, hogy a mai ’70-es korosztályban sok Pista, Pityu bácsi van -, a rendszerváltás tájékán pedig még mindig nyolcadik volt a népszerűségi listán. Az ekkoriban kilencedik helyen végzett Ádám név különlegessége, hogy nem tudott kimenni a divatból egészen a mai napig: 2022-ben még mindig a lista tizedik helyén szerepel. Népszerűségét valószínűleg kellemes hangzásának, nemzetköziségének és talán bibliai eredetének köszönheti. Végül a top 10-be bekerült még a Zsolt név is a ’90-es évek első felében - mely ma az ötvenedik helyen van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

2022-ben

Az ezredforduló óta egyre népszerűbb Dominik lett tavaly a legnépszerűbb, újszülött fiúknak adott keresztnév: 1330 baba kapta ezt a nevet. Őt követte az Olivér, mely 2019 óta szerepel a top 10-es listán. A Levente név - mely 2005 óta csaknem minden évben a dobogó harmadik helyén áll - 2022-ben is itt végzett: 1134 kisfiú kapta ezt a nevet tavaly. A Máté a 2000-es években vált nagyon népszerűvé, tavaly a negyedik leggyakrabban adott fiúnév lett. A Marcell név 2014 óta szerepel az első tízben, 2022-ben a lista ötödik helyén végzett: 1085 kisfiú kapta ezt a keresztnevet. A hatodik legnépszerűbb keresztnév a francia eredetű Noel lett, melynek jelentése: születésnap. A toplista hetedik helyén a Bence név végzett: 2022-ben 1022 kisfiú kapta ezt a nevet. A latin eredetű férfinév egyébként óriási népszerűségnek örvendett: 2001-től 2020-ig minden évben a lista első helyén állt. A nyolcadik legnépszerűbb név a 2000-es évek óta egyre kedveltebb Zalán lett tavaly. A kilencedik helyen a Milán név végzett: 969 kisfiú kapta ezt a keresztnevet. A 2022-es lista tizedik helyén pedig az Ádám név áll, melyre, mint fent írtuk, nem hatnak a névadási trendek, évtizedek óta nem tud kimenni a divatból.

Tudod, hogy fiú- vagy lánynév? Tippeld meg!

Az alábbi kvízben szereplő nevek jól példázzák, hogy vannak esetek, amikor nem is olyan egyszerű eldönteni egy névről, hogy férfi vagy női.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük