Mik voltak a legkedveltebb keresztnevek 50 éve, és melyek most? Íme, a toplisták
A névválasztás terén sokat változtak a trendek az elmúlt ötven évben.

kisgyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nevet adni nem egyszerű feladat, és nem is jelentéktelen, hiszen a gyermekünket egy életen át fogja kísérni az a keresztnév, amit neki választunk.

Az aktuálisan legkedveltebb keresztnevek listája évről évre változik, és különösen több évtized leforgása alatt azok sora óriási eltéréseket mutathat.

Jókora változások tapasztalhatók

Összevetve a pár évtizeddel ezelőtti és a jelenleg divatos neveket, ég és föld, amit láthatunk.

Míg annak idején a hagyományos nevek voltak divatosak, mint az Erzsébet, a József, a Katalin vagy a Mária, addig ma a modern, külföldies hangzású, angolból, franciából magyarított írású, esetleg sorozatban vagy filmekben szereplő nevek, valamint szépen hangzó gyümölcsök, tárgyak elnevezéseiből fabrikált keresztnevek lepték el a névnaptárakat. Az adható nevek tára pedig évről évre gyarapszik, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez mindig érkeznek kérelmek újabb nevek befogadására.

10-10 divatos név az elmúlt 50 évből

A Magyar Keresztnevek Tára tízéves periódusonként foglalja össze, mikor milyen neveket preferáltak a nevek közül választó szülők.

Körülbelül ötven éve, az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején a legnépszerűbb női nevek az Andrea, az Éva, a Katalin, az Ildikó, a Mária, az Erika, a Zsuzsanna, az Erzsébet, a Judit és a Krisztina voltak, a legtöbbet adott férfinevek pedig a László, a Zoltán, az István, az Attila, a József, a Zsolt, a János, a Sándor, a Gábor és a Csaba voltak.

Már tíz év is változásokat hozó idő a névadási preferenciák tekintetében, még ha nem is jelentős a változás.  Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején a korábban szeretett nevek népszerűségi sorrendje változott, illetve több név is élre került a kedveltségi listán. A férfinevek közé bejött a Péter, a Tamás, illetve a Zsolt is, a nőiek közé pedig  a Szilvia, az Anita, a Judit és a Mónika került be a tízes élmezőnybe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Újabb tíz év múlva, az 1980-as évek második felétől a kilencvenes évek elejéig ismét változott a már addig is közkedvelt nevek gyakorisága, és egy-egy név átadta helyét más, népszerűsödő keresztneveknek: az Ádám, illetve az Alexandra, Nikolett, Dóra, Viktória és Eszter nevek a tízes élmezőnybe kerültek.

1999-re a 10-10 legnépszerűbb név sorából a László kivételével minden klasszikusabb név kiesett. Újonnan bekerült nevek egész sorát láthatjuk a statisztikában. 1985 és 1999 között a tíz leggyakrabban adott férfinév a Dávid, a Bence, a Dániel, a Tamás, a Máté, a Péter, az Ádám, a Márk, a Balázs és a László voltak, a nőiek közül pedig a Vivien, a Viktória, az Alexandra, az Anna, a Fanni, a Dóra, az Eszter, a Réka, a Nikolett és a Petra.

A fenti listában sok olvasónk magára ismerhetett, a kétezres évek legkedveltebb nevei közt pedig gyermekei nevére is bukkanhat. 

A kétezres években burjánzanak az új nevek

Bár az elmúlt húsz esztendőben számos új név került a névnaptárakba, a legnépszerűbbek nem ezek közül kerülnek ki. Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy az elmúlt húsz esztendő legtöbbet adott férfikeresztnevei alig mutatnak valamicske változást, és a népszerű lánynevek közé is kevés került fel a legszeretettebb tízbe.

2000-ben és 2001-ben a nevek az előző évtized kedvenceit tartották meg, csupán a Boglárka név került be újonnan a legkedveltebb 10 női név közé.  2002-ben a legnépszerűbb 10 férfi és női név közé a Gergő és a Zsófia került be, 2003-ban a Levente, 2004-ben a Dorina, 2005-ben a Laura, 2006-ban a Hanna és a Lili. 2007-ben csak a népszerűségi sorrend változott, 2008-ban viszont az első 10-10 név közé került a Jázmin és a Milán. 2009-ben népszerű név lett a Nóra, 2010-ben pedig csatlakozott az élmezőnyhöz a Dominik név is. 2011-ben a Luca, 2012-ben a Csenge, 2013-ban a Zoé és az Emma név került újonnan a legszívesebben adott keresztnevek tízes listájába. 2014-ben a Marcell név nyert több népszerűséget, 2015-ben az Áron, 2016-ban pedig a Noel és a Léna. A 2017-es tízes lista csak sorrendjében változott, ahogyan 2018-ban is.

2020 tavaszán várhatóan közzéteszik az idei év legnépszerűbb fiú- és lányneveit is, de kíváncsian várjuk az újonnan befogadott keresztnevek listáját is.

Mint a fentiekből kiderült, minden időszaknak megvannak a maga legszeretettebb keresztnevei. Bár nem véletlenül választják őket annyian, mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta, hogy az aktuális kedvencekből választunk-e gyermekünknek nevet. Ha igen, akkor azonban azzal is számolnunk kell, hogy több ugyanolyan nevű gyerek is szaladgál majd az oviban. A népszerűségi listák számos más, a tíz legnépszerűbbön felül is választható névvel a Magyar Keresztnevek Tára weboldalán, ide kattintva érhetők el.

A legszebb születésfotók

Baba és apa is született: íme néhány megható felvétel a szülőszobáról.

Ezt is szeretjük