Elveszi a figyelmét a tanulásról, vagy felkészíti az életre? Csak így van értelme a diákmunkának

Sokat adhat egy tinédzser jellemfejlődéséhez, nem mindegy azonban, hogy mit és mikor dolgozik a gyerek.

GettyImages-1357911716

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tinédzserkor az útkeresés időszaka, ebbe pedig beletartozik a pénzkeresés, és a munkában szerzett első tapasztalatok. Manapság már sok olyan fiatal is dolgozik, aki amúgy nem szorulna rá. De vajon tényleg hasznos időtöltés a diákmunka, vagy csak egy jó ürügy a lógásra?

16 éves kortól már lehet dolgozni, de iskolai szünet alatt akár már 15 évesen is munkába állhat a diák, amennyiben nappali tagozatos tanuló. A motiváció többnyire egész egyszerűen a pénzkeresés. A legtöbb fiatal a bulikat, fesztiválokat, iskolaszünet alatti programokat szeretné finanszírozni anélkül, hogy a szülőktől kérjen.

Elveszi a figyelmét a tanulásról, vagy felkészíti az életre?

A legközkedveltebb időszak a hétvége, illetve a hosszabb iskolai szünetek. A hétvégi munkákat fiatalon nem egyszerű találni, hiszen főleg a gyorséttermek és szórakozóhelyek keresnek ezekre az időszakokra diákokat, azonban 18 éves kor alatt csak nappali, 8 órás műszakot vállalhatnak a serdülők.

GettyImages-1447968466
Fotó: Dima Berlin / Getty Images Hungary

Tinédzserkorban fontos, hogy viszonylag nagy mozgásteret biztosíts gyermekednek. Passzívan azért érdemes figyelned, milyen munkára jelentkezik, nehogy visszaélések áldozatául essen. Mielőtt munkába állna, érdemes tájékoztatni a jogairól és kötelezettségeiről. Mindig hívd fel a figyelmét arra, hogy legyen írásos szerződés (amit alaposan olvasson el), a munkáltató ne térjen el nagyban a munkakörben elvárt szerepektől, a munkabérről történő írásos elszámolást minden hónapban kapja meg, és hogy a diákszövetkezet szerepe legyen átlátható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diákmunkából megkeresett pénzt semmiképp se vedd el, vagy oszd be helyette, de kérdezd meg a terveiről, céljairól. Üljetek le, és beszéljétek meg, hogy spórol valami nagyobb kiadásra, vagy mindennapi szórakozásra tervezi költeni az így megkeresett összeget. Ha valami komolyabbra gyűjt, segíts neki takarékoskodni, befektetni, vagy esetleg motiváld azzal, hogy te is beszállsz a kiadásaiba. Kellő körültekintéssel pénzügyi tudása gyarapodik majd, megtanulja mi a nettó-bruttó közti különbség, és valóban értékeli majd a pénz súlyát.

Milyen típusú munkát válasszon?

Az első munkahely meghatározza a tinédzser munkához való viszonyát. Emiatt a bérezés mellett természetesen fontos, hogy a diákmunka típusa passzoljon a gyermek személyiségéhez, képességeihez és érdeklődési köréhez. A feladatkör ne legyen túl egyszerű, hiszen arra hamar ráun majd. Legyenek egyértelmű, de nem megugorhatatlan elvárások, amik ébren tartják a figyelmét. A kihívások és a sikerélmény érzése fenntartja majd a kellő motivációt.

GettyImages-150337693
Fotó: Ariel Skelley / Getty Images Hungary

Ha már van meglévő érdeklődése vagy szakmai elképzelése, érdemes abba az irányba elindulni. Nyelvtudással már nem csupán fizikai, hanem szellemi, irodai munkák is választhatók, amik később az önéletrajzban is jól mutatnak. 

Mindig figyelj gyermekedre, hogy valóban jól érzi-e magát a munkahelyén. A diákmunkának az a lényege, hogy a diák keressen egy kis pénzt, élményeket szerezzen, és eközben ne szakadjon meg a munkától. Ha úgy érzed, romlott a mentális egészsége, esetleg kihasználják, megalázzák a munkahelyén, akkor mindenképp gondolkodjatok el a váltáson.

Szülők véleménye a diákmunkáról

A szülők maguk sem tudják, hogyan érezzenek a diákmunkával kapcsolatban. Egy amerikai közvélemény-kutatás során 14-18 éves tinédzserek szüleit kérdezték meg diákmunkával kapcsolatos tapasztalataikról, véleményükről. A megkérdezettek 87 százalékának az volt a legfontosabb, hogy a munkaórák illeszkedjenek gyermekük időbeosztásához és órarendjéhez. 68 százalékuk azt tartotta szem előtt, hogy a munkába való eljutás könnyű legyen, 54 százalékuk azt, hogy releváns szakmai tapasztalatot szerezzen, 34 százalékuk pedig, hogy arányos fizetést kapjon.

GettyImages-975821254
Fotó: Kentaroo Tryman / Getty Images Hungary

Azok a szülők, akiknek 18 éves gyermeke volt, több mint a fele válaszolta, hogy a diáknak jelenleg van hivatalos állása, ez a 16-17 éves korosztálynál csupán 42 százalék, a 14-15 éves tinik szüleinél 8 százalék volt. A dolgozó gyerekek 26 százaléka több mint 20 órát dolgozik. A felmérés szerint a fiatalok többnyire - 82 százalékban - ruhák és egyéb tárgyak vásárlására fordítják a pénzt, ezt követik a megtakarítások 75 és a bulik 29 százalékkal. A megkérdezett anyukák és apukák úgy vélik, hogy a diákmunka pozitív hatással van tinédzser gyermekük pénzhasználatára, önbecsülésére, időbeosztására és szociális életére.

Ezzel szemben - vagy mindezek ellenére - sok szülő tart attól, hogy a diákmunka kifárasztja a gyereket, elveszi kedvét a tanulástól és egyéb különóráktól, felborítja az alvási ciklusát, és negatív hatással van szociális életére. Ahhoz, hogy ezeket elkerüljék, a megfelelő időbeosztás kialakítása elengedhetetlen. Ha a tinédzsernek van egy heti rutinja, akkor a diákmunka semmiben nem fogja gátolni az életét, sőt akár még keretet is adhat neki.

További fontos diákmunka-tudnivalókhoz kattints tovább!

Kamaszként már lehet kisebb-nagyobb diákmunkát vállalni, de nem kell hogy az egész nyarat ezzel töltse. Ma már számtalan lehetőség közül válogathatnak a fiatalok, napi pár órában vagy akár hétvégente kereshetnek pénzt, amit aztán nyugodt szívvel elbulizhatnak, vagy félretehetnek egy régóta dédelgetett álomra, például egy új telefonra vagy egy balatoni kiruccanásra. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük