Ezek a filmek bemutatják, hogy felnőni nem mindig könnyű: 5 érzékeny mozi a felnőtté válásról
Érzékletesen és szépen mutatják be a felnőtté válás kihívásait.

sráckor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett coming of age, vagyis a felnőtté válásról szóló filmek töretlen népszerűségnek örvendenek a kamaszok és a felnőttek körében egyaránt.

Ezek a sok esetben különös érzékenységgel, finom humorral készülő alkotások minden korosztályt másként szólítanak meg: vannak, akiket nosztalgiázásra sarkallnak, mások a saját nehézségeikre, aktuális kihívásaikra ismernek bennük. 

A legjobb filmek a felnőtté válásról

Valószínűleg mindenki fel tud idézni néhány olyan mozzanatot az életéből, ami aláhúzza a gondolatot, hogy felnőni bizony nem mindig zökkenőmentes és sima folyamat. A gyermekkorból a felnőttkorba történő átmenet tele van buktatókkal, az ember olykor úgy érezheti, hogy aknamezőkön lépdel. Egyre több felelősség nyomja a vállát, egyre több nagy horderejű döntést kell egyedül meghoznia. Fel kell fedeznie saját magát, az érzéseit, a vágyait, rá kell jönnie, hogy merre halad az élete, kikre számíthat, kiket és miket tart fontosnak. Ezek a kérdések persze később is időről időre felmerülnek majd, de ebben az érzékeny, bizonytalanságokkal terhelt korban talán még nehezebb megválaszolni őket. A következő öt film érzékletesen, hol szomorúan, hol szórakoztatóan mutatja be ezt az időszakot.

Sráckor

A műfaj emblematikus példája Richard Linklater kísérletező alkotása, a 2013-as Sráckor. A rendező 12 évig forgatta a filmjét, amelyben a nézők egy fiú, a történet elején hat-hétéves Mason felcseperedését követhetik nyomon. A hosszú éveket felölelő dráma egy utazás, amely során kibontakozik a szemünk előtt egy család élete, nehézségei, örömei, kudarcai, amelyek mind hatással vannak a fiúra.

Mason életét elsős korától gólyaévének elejéig követhetjük, és ebbe számos történés belefér, nem is beszélve arról, hogy a főszereplőt játszó színész, Ellar Coltrane fizimiskájának változásán valóban láthatjuk az idő múlását. Az édesanyát Patricia Arquette alakítja, aki Oscar-díjat is kapott a karakter megformálásáért. 

Lady Bird

A Greta Gerwig rendezte 2017-es Lady Bird pillanatok alatt meghódította a nézők szívét. A magát Lady Birdként hívató 17 éves Christine, akit a tehetséges Saoirse Ronan alakít, nem elégedett az életével, a lakhelyével, a családjával, a lehetőségeivel. Keményen dolgozó édesanyjával mindennaposak a konfliktusai, elvágyódik Sacramentóból, a szüzessége elvesztése sem úgy alakul, ahogyan azt elképzelte, titokban pedig New Yorkba jelentkezik egyetemre. A film érzékenyen mutatja be az emberi kapcsolatokat, a szülő-gyermek viszony kihívásait, a barátság örömeit és nehézségeit, a kamaszkor útkereséseit és lázadásait. Egyszerre bájos, szellemes, játékos és szép. 

A tintahal és a bálna

A 2005-ös A tintahal és a bálna egy főként felnőtteknek, fiatal felnőtteknek ajánlható amerikai dráma, amely bővelkedik a szomorú, mélyen átélhető jelenetekben. A két főszereplő kamasz élete egyik pillanatról a másikra széthullik, amikor kiderül, a szüleik elválnak. A traumát súlyosbítja, hogy a felnőttek egyáltalán nem tudják éretten, a gyermekeik érdekeit szem előtt tartva kezelni a helyzetet.

A nagyobb fiú, elfogadva az édesapa narratíváját, az édesanyjuk ellen fordul, a kisebbik fiú, akiről pedig olykor mintha teljesen elfeledkeznének, úgy tűnik, hogy végérvényesen el fog kallódni, amennyiben nem áll be valamiféle változás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szólíts a neveden

Az André Aciman regénye alapján készült, 2017-ben bemutatott Szólíts a neveden Észak-Olaszország csodás tájaira kalauzolja a nézőket. Az olasz rendező, Luca Guadagnino hűen adja át a nyugodt mederben csordogáló vidéki vakáció, a nyári mindennapok hangulatát - ez már önmagában is értékessé teszi az alkotást, de ennél is sokkal lényegesebb, hogy milyen finom kézzel nyúl az első, mindent elsöprő, minden korlátot átszakító szerelem témájához.

A hangsúly ugyanis ezen van, nem pedig azon, hogy a 17 éves Elio történetesen egy férfiba szeret bele. Szintén értékes szál a fiú szüleivel való bensőséges, szeretetteljes és elfogadó kapcsolata. Elio szerepében tört be igazán a köztudatba Timothée Chalamet, akit Oscar-díjra jelöltek a valóban parádés alakításáért.

Juno

A 2007-es film főszereplője, Juno egy tizenéves, okos kamasz, akinek jól felvágták a nyelvét. Határozottnak tűnik ugyan, de tele van a korosztályára jellemző bizonytalanságokkal.

Egyik pillanatról a másikra kéne felnőnie, amikor kiderül, hogy terhes lett a legjobb barátjától. A gyermek megtartása és örökbeadása mellett dönt. Közben pedig a cimborája, vagyis a kicsi apukája iránti érzéseit is próbálja helyre tenni magában. A film szerethető, akárcsak a csetlő-botló szereplői. 

Ha először alszik együtt két kamasz

A tiniszerelem nagyon fontos stáció a gyermek életében, ami meghatározza későbbi párkapcsolatait is. Ám nem mindegy, mikor következik be az a pillanat, amikor a gyermek a szülő elé áll félve, és megkérdezi, hogy aludhat-e ott a barátjánál, vagy a barátnő aludhat-e náluk. Hogyan reagáljon helyesen a szülő erre a kérdésre, ha a szíve mélyén még úgy érzi, a csemetéje esetleg még túlságosan fiatal ahhoz, hogy megtapasztalja a szerelem lelki, testi oldalát? 

(Képek: Profimedia.)

Ezt is szeretjük