Hogyan felejtheti az autóban a gyerekét a szülő? Kutatók keresték a választ rá

A tragédiák pszichológiai magyarázatát keresték.

GettyImages-514339857

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hónapokban sajnos minden évben érkezik egy-egy szomorú hír belföldről vagy külföldről azzal kapcsolatban, hogy egy szülő a kocsiban felejtette gyermekét, aki a felmelegedett autóban hőgutát kapott, és meghalt.

Ilyenkor - érthető módon - a legtöbben értetlenkednek, vádaskodnak, támadnak, de van, akit az is érdekel, valójában hogyan is történhet meg egy ilyen tragédia. Pontosan mi zajlik a szülő fejében, hogyan felejtkezhet meg a gyerekéről, arra kutatók is próbáltak magyarázatot találni.

Kocsiban felejtett gyerekek

A Kids and Cars nevű nonprofit civil szervezet évek óta foglalkozik ilyen esetekkel, és azon dolgozik, hogy elkerülhetőek legyenek a további tragédiák. Az oldalukon olvasható, hogy az autók belsejében a hőmérséklet percek alatt képes 50°C-ra melegedni. Ráadásul nem szükséges, hogy odakint kánikula legyen: halt már meg kisgyerek úgy hőguta következtében, hogy a kinti hőmérséklet pusztán 15°C volt. A leginkább veszélyeztetett a három év alatti korosztály - ők még keveset beszélnek, gyakran szundikálnak el az autóban, így nem adnak jelt magukról abban az esetben, ha a szülő elhagyja az autót.

Hogyan felejtheti az autóban a gyerekét a szülő?

A Notre Dame Egyetem kutatóinak magyarázata

A NoHeatStroke.org friss adatai szerint 1998 óta hozzávetőleg 496 gyermek halt meg gyermekkori hőguta következtében az Egyesült Államokban, mert gondozójuk elfelejtette, hogy az autóban ülnek. A Notre Dame Egyetem kutatói arra keresek magyarázatot, hogyan fordulhat elő, és miképpen lehet megelőzni a tragédiákat.

Nathan Rose, William P. és Hazel B. White, a Pszichológiai Tanszék adjunktusai szerint, mióta az 1990-es években törvényt hoztak arról, hogy a babákat csak menetiránynak háttal lehet az autóban szállítani - hogy egy esetleges baleset során kisebb terhelés érje a nyakukat, ezáltal elkerülhetőek legyenek a bénulással vagy halállal járó sérülések -, megszaporodtak a hátsó ülésen felejtett gyerekek. Természetesen ez önmagában kevés, de tény, hogy „a hátsó ülésen alvó gyermek szemmel látható vizuális és hallási jeleinek hiánya olyan forgatókönyvet teremt, amely lehetővé teszi, hogy a szülő elfelejtse, hogy a gyermek az autóban van" - írták a kutatók.

- Ha az a szülő viszi a gyereket reggel - például a bölcsődébe vagy bébiszitterhez -, aki amúgy nem szokta, és útközben felveszi a munkahelyre vezetés rutinját, akkor ugyancsak megnő annak esélye, hogy elfelejti: a gyerek a kocsiban van - magyarázta Nathan Rose.

A Pulitzer-díjas újságíró válasza

A jelenségre Gene Weingarten újságíró is szeretett volna választ kapni. Pulitzer-díjas cikke olyan szülőkkel folytatott beszélgetéseken alapul, akikkel megtörtént a tragédia. Tizenhárom olyan szülővel készített interjút, aki feledékenységével akaratlanul gyermeke halálát okozta: volt köztük egyetemi tanár, pizzasütő, atomfizikus és építőipari munkás.

Gene Weingarten cikkéből az derült ki, hogy a szülők többsége kimerült volt, a tragédiát megelőző éjszaka nem, vagy alig aludt. Ezenkívül sok helyen porszem került a gépezetbe, ami azt eredményezte, hogy elterelődött a szülő figyelme a gyerekről. Ilyen lehet, hogy a gyerekülés a megszokottól eltérően nem az első, hanem a hátsó ülésre került, útközben érkezett egy-két nem várt stresszkeltő telefonhívás. A jelenséget Gene Weingarten James Reason svájcisajt-modelljével próbálta világosabbá tenni. Ennek lényege, hogy ha lyukas sajtszeleteket teszünk egymásra, szinte biztos, hogy a lyukakon nem látunk át. Nagy ritkán azonban előfordulhat a véletleneknek olyan sorozata, amikor a lyukak mégis egymásra kerülnek, és a sajtszeleteken át lehet látni. Vagyis a sok-sok tényezőből egy vagy kettő kevés lenne ahhoz, hogy valaki megfeledkezzen a gyerekéről, de nagyon-nagyon ritkán megesik, hogy szerencsétlen véletlenek sorozata következtében az amúgy is fáradt, stresszes, robotpilóta-üzemmódba kapcsolt szülő agya átmenetileg kihagy. Sőt, ahogy David Diamond agykutató mondja, még kreál is egy hamis emléket arról, hogy a gyereket beadta a bölcsődébe, bébiszitterhez, így órákig nem merül fel, hogy a kicsi a kocsiban maradt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így előzhetőek meg a tragédiák

  • A Kids and Cars szerint, ha a gyerek hátul utazik, érdemes az anyósülésre tenni valamit - például egy pelenkázótáskát vagy cumisüveget - ami mindenképpen emlékeztet arra, hogy a kicsi a kocsiban van.
  • Egy másik javaslatuk szerint mindig tegyünk valamit a hátsó ülésre - telefont, laptopot, stb. - ami kelleni fog a kiszállást követően, így muszáj lesz kinyitni az autó hátsó ajtaját.
  • Mivel a Kids and Cars statisztikái szerint a tragédiák 26%-ában a gyerek egyedül jutott be a kocsiba, a felnőtt tudtán kívül utazott a járműben, érdemes rászoktatni magunkat, hogy kiszállás előtt átnézzük az autó belsejét.

És a KRESZ hogy megy?

Te mikor szerezted a jogosítványodat? Vajon ma is le tudnád tenni a KRESZ-vizsgát?

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük