Ez a legbiztonságosabb ülés az autóban – Az életkorodtól is függ

Mi az a terheléskorlátozó szerkezet és miért fontos?

csalad-autoban

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közúti balesetek csaknem 50%-a frontális. Ilyenkor a hátul ülők egész egyszerűen távolabb vannak az ütközés helyétől, hosszabb az úgynevezett gyűrődő zóna, tehát nagyobb biztonságban vannak. Nem véletlen tehát, hogy a gyerekek a legtöbb esetben hátul utaznak az autóban.

Nem mindegy azonban, hogy melyik hátsó ülést választod, mint ahogy az sem, hogy hány éves utasról van szó.

Ez a legbiztonságosabb ülés az autóban

Általában igaz, hogy a vezetőülés mögötti hely a legbiztonságosabb a személygépkocsikban. Itt egyfelől az említett távolság miatt élvez nagyobb védelmet az utas, másfelől frontális ütközés esetén az autó bal oldala védettebb, mivel a sofőr kritikus helyzetben - nem tudatosan - úgy kormányoz, hogy önmagát védje az esetleges becsapódástól. A bal hátsóhoz hasonlóan biztonságos helynek számít még, a középső ülés hátul.

Hány éves az utas?

Az elmúlt évtizedben azonban történtek olyan biztonsági fejlesztések a gépjárműgyártásban, melyek csak az elől utazókra terjednek ki. Egyfelől azért, mert a gyártók a veszélyesebbnek számító első üléseket szerették volna biztonságosabbá tenni.

- Másfelől az autógyártók azért sem összpontosítottak a hátsó ülésekre, mert azokat gyakran nem használják - mondta Jingwen Hu, a Michigani Egyetem Közlekedési Kutatóközpontjának tudományos docense.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyen biztonsági fejlesztés például az úgynevezett terheléskorlátozó, melyet a biztonságiöv-felcsévélő szerkezet tartalmaz. Ez a terheléskorlátozó teszi lehetővé, hogy ütközés során a biztonsági öv képes kicsit meglazulni, amennyiben az utas olyan erővel nyomja az övet, hogy az önmagában sérülést okozhat.

A szakemberek ezért az javasolják, - olyan újabb autók esetében, melyben elől már van terheléskorlátozó -, a törékenyebb csontozatú, 55 év feletti korosztály inkább az első ülésen foglaljon helyet. Ugyanakkor a szakértők egyetértenek abban, hogy a 13 év alatti korosztály számára még mindig a hátsó ülés a legbiztonságosabb.

És a KRESZ hogy megy?

Persze az autó felszereltségén túl rendkívül fontos, hogy a sofőr tisztában legyen minden biztonsági előírással és a KRESZ-szabályokkal. Te mikor szerezted a jogosítványodat? Vajon le tudnád tenni a KRESZ-vizsgát?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük