Miért remeg a kormánykerék vezetés közben? 5 ok, ami az ijesztő jelenség mögött állhat

A kormánykerék rázkódása mögött több dolog is meghúzódhat, mindenképpen érdemes utánajárni, ha rendszeresen fennáll a probléma.

kormánykerék nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormánykerék göröngyös utak miatt is rázkódhat, ám ha véget ér a kátyús szakasz, legtöbbször a kellemetlen remegés is megszűnik.

Bizonyos esetekben az útviszonyoktól függetlenül fennáll a probléma, ilyenkor a járműben keresendő a jelenség forrása - legtöbbször ekkor már csak szakember orvosolhatja a hibát.

Fékezéskor rázkódó kormánykerék

A gumiabroncsok állapota is nagyban befolyásolja a kormánykerék helyzetét. Ha fékezés közben erős rázkódást érzel a kormányon, elképzelhető, hogy nem megfelelően, vagy régen centrírozott gumiabroncsok okozzák. Ahogy súrlódnak a talajjal, a kiegyensúlyozatlanság vibrációt okoz, ennek hatását érzi a sofőr.

kormánykerék fékezés
Fotó: wachira aekwiraphong / Getty Images Hungary

Kopott gumit is jelezhet a rázkódás, ilyenkor az abroncsokon látható mintázatok mélységét érdemes megvizsgálni. A halvány mélyedések jelzik a gumi vékonyodását, ami nemcsak defekthez, hanem deformálódott abroncsokhoz is vezethet. Az eltérő kopottságból adódóan nincs kiegyenlítve a kocsi egyensúlya, aminek köszönhetően zavaróan rázkódni fog a jármű fékezéskor - kiváltó oka lehet csapágyprobléma vagy a kerekek különböző légnyomása.

Súlyosabb esetben a kocsi fékeivel állhat összeköttetésben a hiba, amikor a fékbetétetek vagy a féktárcsák kopottak. A változó vastagságú féktárcsák és betétek esetében nincs feltétlenül szükség cserére, mivel ugyanez a probléma újra és újra elő fog kerülni pár ezer kilométer használat után.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fékrendszer geometriai tényezőihez kell igazítani a tárcsákat, úgynevezett felszabályozás módszerével. Ezért tapasztalják sokan az új féktárcsák felszerelése után nem sokkal a bosszantó rázkódást, mivel gyártás során ezt a felszabályozást automatikusan elvégzik, a frisseknél azonban külön kell kérni és fizetni érte.

Fékezés nélkül rázkódik

Ha bizonyos sebesség felett, tehát nem fékezés hatására, kezd remegni a kormánykerék, valamilyen futóműhibára utal. Ilyenkor legtöbbször kiegyensúlyozatlan az autó, amit plusz súlyokkal lehet megszüntetni, szakemberek stabilizálják ki a kerekeket. Mindenképpen érdemes autószerelő segítségét igénybe venni.

kormánykerék 3
Fotó: Erdark / Getty Images Hungary

A kormánykerék remegését nehéz meghatározni, összetett problémák okozhatják az irritáló állapotot. Akár a gumival, a futóművel vagy a fékrendszerrel van probléma, a gyakori rázkódást érdemes kivizsgáltatni.

Átmennél most is a KRESZ-vizsgán? 10 gyors kérdés, és kiderül

A jogosítvány megszerzését követően az ember elméletileg biztos lehet abban, hogy a forgalomban való részvételhez megfelelő tudás birtokában van, képes gyorsan helyes döntést hozni éles helyzetben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük