Vírusként terjedt az apa vicces TikTok-videója: nagyon veszélyes lehet a szakértő szerint

Több mint 14 millióan látták már az apa autós videóját.

GettyImages-1087610462
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rohanós hétköznap reggeleken gyakran megesik, hogy mert a gyerek nyűgös - vagy épp csak vicces kedvében van -, kézzel-lábbal tiltakozik az autó biztonsági övének becsatolása ellen.

Ilyenkor a szülő, aki félig kint van, félig az autóba behajolva küzd az elemekkel, általában nehezen őrzi meg a hidegvérét. Egy TikTok-apuka sajátos módszere, mely megoldást jelenthet a problémára, vírusként terjed a neten. Ugyanakkor felvet néhány biztonsági kérdést, ezért kipróbálását nem ajánljuk.

A gyerekülés és a vicces apuka

Mind a szülők, mind a kicsik számára vonzó lehet az autóba való beszállás szórakoztatóbbá és gördülékenyebbé tétele. Az alábbi TikTok-videón bemutatott, csomagtartón keresztül beszállós módszer a kommentelők egy részének nagyon tetszett, az édesapát zseninek titulálták, és volt aki azt írta:

- Bárcsak tudtam volna ez, amikor kicsik voltak a gyerekeim!

@jesseh6969 #answer to @spidermark790 ♬ original sound - JesseH6969

Veszélyes a gyerekülés nem rendeltetésszerű használata

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy miért veszélyes, ha a gyereket overallban, vastag kabátban csatolják be az ülésbe, de a fenti videón bemutatott ötlet sem az igazi. Bár sok szülő üdvözölte a TikTok-apuka trükkjét, a parents.com által a témában megszólaltatott szakértő szerint veszélyes lehet így becsatolni a gyereket az autósülésbe.

Hazánkban 2002 óta kötelező a 150 centiméternél nem magasabb és 12 évnél nem idősebb gyerekek esetében az autós ülések használata. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint 2019-ben a 12 év alatti gyermekek körében az autóbalesetek számítottak a vezető haláloknak. A CDC arról is beszámolt, hogy az autósülés használata 71-82%-kal csökkentheti a balesetek során bekövetkező sérülések kockázatát. Ha azonban nem rendeltetésszerűen használják a gyerekülést, a szülő hiába vesz meg akár egy drágább típust, egy esetleges balesetnél a sérülés rizikója nem csökken jelentős mértékben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az utasbiztonsági technikus véleménye

Az apuka ötletes TikTok-videójával kapcsolatban Sheena Hill gyermek-utasbiztonsági technikus a következőképpen nyilatkozott:

- Bár valóban viccesnek tűnik a módszer, természetesen nem így tervezték és tesztelték a terméket. Minden alkalommal, amikor a gyerekülést a vízszintesből a függőleges helyzetbe ugratják, megzavarhatja az ülés illeszkedését. A hátsó ülés hátradöntésével kapcsolatban is hasonló a helyzet. Azt szoktuk mondani, hogy az autó ülésének támláját annyira szabad hátradönteni, hogy a rajta ülő felnőtt testét még érintse a biztonsági öv.

Nézd meg, milyen amikor apa vigyáz a gyerekre!

Az édesapáknak - mint azt a következő fotók is remekül bizonyítják -, gyakran vannak olyan formabontó ötleteik, melyek az édesanyáknak talán eszükbe sem jutnának.

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük