Az ember számára természetes, de madarak halálos ellenséget láthatnak benne
A saját tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők.

vereb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME a költési időszak közeledtével a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Közleményük szerint évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Mint írják, a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű.

Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó rémzsinór is. A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet tükörképszennyező hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az ellenség nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

Fotók: Getty Images

Varázslatos fotókon a madarak világa

A világ legjobb madárfotóit díjazták, az alkotások pedig megérdemelten kaptak elismerést. Nem csak szépek, elgondolkodtatók is a képek.

Ezt is szeretjük