Hogyan tilos, és hogyan ideális etetni a madarakat? A Magyar Madártani Egyesület tanácsai
Megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon. AZ MME sorra vette a legfontosabb tudnivalókat.

verebek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület, röviden MME közleményében.

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

verebek

Mi kerüljön a madáretetőbe?

Az ivó- és fürdővíz kihelyezése is fontos, a befagyott itatókban pedig szükség van a naponkénti vízcserére. Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az énekes madaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók

  • napraforgó: ez az eleség már önmagában is elegendő,
  • alma: gallycsonkokra szúrva és földre szórva,
  • bogyók: vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal,
  • állati zsiradék: háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó.

Az énekes madarak téli etetésével szemben a vízimadaraknál ez tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és pusztítja el az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vízimadarak esetében a kenyérrel való táplálás megbetegíti a madarakat, például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozhatja. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését - figyelmeztetnek a természetvédők a közleményben.

Fotók: Getty Images

10 kvízkérdés madárbarátoknak

Az igazán nagy madárbarátok már tollazatukból, sőt, akár röptükből megismerik a madárfajokat, amelyek jelenlétükkel színesebbé teszik a természetet. Te vajon eltalálnád fotók alapján?

Ezt is szeretjük