Ilyen a világ legunalmasabb embere a tudomány szerint: részletesen körülírták

Nemcsak a legunalmasabb tulajdonságokat, de a kevésbé izgalmas munkákat is felsorolták.

unalmas-ember2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy kinek mi unalmas, egy teljesen szubjektív dolog, hiszen mindenkinek más az érdeklődése és az életszemlélete. Ennek ellenére nemrég mégis sikerült meghatározni a legunalmasabb tulajdonságokat és munkákat.

A tanulmány elkészítésében 500 ember vett részt, akik öt kérdéssorra válaszoltak a munkáról, a személyiségjegyekről és a hobbikról, valamint arról, hogy hogyan viszonyulnak az ilyen tulajdonságokkal rendelkező emberekhez. Arról is faggatták őket, hogy mennyibe kerülne egy unalmas emberrel lógni. 

Ezzel foglalkozik a legunalmasabb ember

A tanulmány eredményei alapján az adatelemzés a legunalmasabb munka, de a könyvelést, a takarítást és a banki ügyintézést sem találták túl izgalmasnak a válaszadók. Arra is kitértek, hogy az emberek milyen foglalkozásokat tartanak kifejezetten érdekesnek, itt az előadó-művészet, a tudományos munkák, az újságírás, az egészségügy és a tanítás végzett a top 5-ben. A legunalmasabb hobbinak a megkérdezettek a templomba járást, a madárlest és a tévénézést választották, a hobbik hiányát pedig az egyik legunalmasabb személyiségjegynek tekintették. A legunalmasabb tulajdonságoknak az érdektelenség, humortalanság, a sok panaszkodás és a vélemény hiánya számítanak.

unalmas-ember1
Fotó: Floresco Productions / Getty Images Hungary

Dr. Wijnand Van Tilburg, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a kutatás célja nem az volt, hogy például az adatelemzők vagy a tévézést kedvelő emberek rosszul érezzék magukat, hanem hogy rávilágítsanak arra, hogy egyes sztereotípiák milyen nagy hatással lehetnek az emberek életére, és hogyan befolyásolhatják a megítélést. Hozzátette, hogy ezek az "unalmas" munkák valójában hihetetlenül fontosak a társadalom számára, és ezek sztereotipizálása közvetlenül befolyásolhatja azt, hogy az emberek betöltik-e ezeket a szerepeket, és hogyan kezelhetik az ilyen munkavállalókat a társaik.

Ilyen hatása van a munkahelyi unalomnak az egészségre

A kiégés és túlhajszoltság mellett a hosszú, unalommal teli órák is ugyanúgy megterhelők a szervezet számára.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük