Miért pont a kedd a leghosszabb és legunalmasabb nap a héten? Ezért színtelenebb a többinél

A keddnél minden nap izgalmasabb, és erre van logikus magyarázat.

GettyImages-925665484

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem is kérdés: egy héten belül a hétvége az az időszak, ami a legtöbbek kedvence, hiszen ilyenkor jó esetben hátrahagyjuk a munkát, és elérkezik a pihenés, a kikapcsolódás ideje.

A hétköznapok ezzel szemben feladatokat, elintéznivalókat és kihívásokat tartogatnak, így azokat távolról sem kedveljük annyira. Érdekes azonban, hogy ezt az öt napot sem egyformán éljük meg: vannak, amelyeket jobban szeretünk a többinél, és bizony, olyan is akad, amelyik kifejezetten unalmas hozzájuk képest.

A hét legszürkébb napja, a kedd

Hiába ugyanúgy 24 óra, mint a többi, hétfőtől vasárnapig a kedd az, amelyiket az emberek rendszerint a hét leghosszabb és a legunalmasabb napjának tartanak. Olyannyira színtelennek tartják, hogy már-már a létezéséről is megfeledkeznek, sőt talán kicsit magukról is, és az egész univerzumról.

Frank T. McAndrew pszichológusprofesszor írásában több érdekes vizsgálatot is ismertet az emberek keddi naphoz való viszonyulásáról, és magyarázatot is nyújt arra, miért találják annyira jellegtelennek.

Egy online kérdőív résztvevőinek körében azt szerették volna feltérképezni, hogy melyik a legszeretettebb napjuk, és melyiket utálják legjobban. Ami az abszolút győzteseket illeti, a legtöbben a hétfőt nevezték meg mumusnapként, a szombatot pedig a hét kedvenceként. Ugyan a válaszadók a hét további részeire is szavaztak, amikor imádott napjukról nyilatkoztak, a keddet említették legkevesebbszer. Kiderült, hogy még a hétfőt is többen szeretik, mint a keddet.

Egy másik kutatási eredmény sem cáfolta meg, hogy a kedd egy rendkívül szürke és jellegtelen nap, sőt. Aszerint ugyanis az emberek legtöbbször a hét közepének küszöbén veszítik el a fonalat, és zavarodnak össze, milyen nap is van. Ha a kedd karakteresebb és izgalmasabb nap lenne, ez minden bizonnyal nem történhetne meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért éppen a kedd a kakukktojás?

A kedd arctalansága, végtelen hosszúsága, ahogyan McAndrew írja, logikusan magyarázható. A hétnek ezen a pontján ugyanis minden rendkívül távolinak tűnik, és nincsenek kecsegtető kilátások: az előző hétvége már a múlt, a következő pedig még elérhetetlen távolságban van. Kedden egész egyszerűen értelmetlen a szombati és vasárnapi pihenésről álmodozni, ráadásul alaposan el is fáradunk. Az egy nappal korábban indult munkahét teendői ugyanis feladatok ezreit rója az emberre, ami fárasztóvá, kimerítővé teszi ezt a napot.

Tényleg így kell lennie?

Tudományos felmérések ide vagy oda, valljuk be, a kedd is megérdemelne egy esélyt. Bár a fentiek mind helytállóak lehetnek, kis tudatossággal mindenki dolgozhat azért, hogy a hét második napja ne egy végtelenül unalmas, fakó nap legyen.

Érdemes kitalálni egy-egy apróságot, ami színt vihet ebbe a napba is: kifejezetten keddre tartogatott dologra lesz szükség. Ez lehet egy kellemes jógaóra reggel, egy habfürdőzés este vagy egy csokor virág az asztalon, amire öröm ránézni, de akár egy direkt erre a napra kinevezett, gyönyörű kávésbögre is boldogságot visz a napba, amiből minden korty jobban esik. Bármi is legyen az apróság, aminek kedden örülhetünk, emelni fogja a nap fényét, és okot ad arra, hogy ezt a nemzetközileg unalmasnak vélt napot igenis feldobjuk.

Reggeli jóga a pozitív napért

Egyszerű, kezdőként is elvégezhető gyakorlatok, amelyek feldobnak téged és a napod: jógázz a pozitívabb napért!

Ezt is szeretjük