A kutyáknak is van dackorszakuk: érdekes dolgokra jöttek rá a tudósok
Tudósok analizálták a kölykök első fél évét, és részletesen dokumentálták a kutyák fejlődési szakaszait.

kiskutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kezdetben nem látnak, nem hallanak, nem érzékelnek, teljes mértékben anyjukra vannak utalva. Mégis, az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg a kutyák, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy - a gyerekekéhez hasonló - dackorszakon is.

Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, melyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be. Íme, néhány érdekesség, amit érdemes tudni a kutyakölykökről!

Világszerte több mint négyszáz kutyafajt tartanak számon. A kölykök édesek, esetlenségükben is imádni valók, ám érdemes nem csupán mini változatként tekinteni rájuk. Ezt tették az utóbbi években elismert tudósok, azaz komolyabban szemügyre vették azt a hihetetlen fejlődési sebességet, mely az első pár hónapban zajlik.

kiskutyak

Kiderült, hogy ebben az időszakban gyakorlatilag egy biológiai csoda történik: egy vak, süket, önmaga testhőmérsékletét szabályozni képtelen és tehetetlen teremtményből szinte egyik pillanatról a másikra egy kifejlett egyed lesz, hibátlan érzékszervi képességekkel és magas szintű intelligenciával. De ekkor fejlődik ki az állatvilágban egyedülálló kötelékük is az emberekkel.

A fejlődési tempó lépései

  • Születési súlyukat 12 nap alatt duplázzák meg - az újszülött gyermekeknek ugyanez három hónapig tart.
  • Második hetükben már kinyitják szemüket, kúsznak, és megismerik a körülöttük tevékenykedő embereket.
  • Egy hónapos korukban tejfogaik növekedésnek indulnak - a második hónapra ki is bújik mind -, rendesen hallanak, stabilan járnak, játszanak.
  • Mire elérik a két hónapos kort, szaglási képességük megtízszerezi az emberét, harapdálva játszanak testvéreikkel, ezzel pedig elsajátítanak egy kulcsfontosságú készséget: a harapásgátlást - így tudják majd behatárolni, milyen erősséggel haraphatnak fájdalom nélkül.
  • Négy hónaposan, rengeteg tanulás és fejlődés közepette elérkeznek a dackorszakhoz is: megpróbálják uralni territóriumukat, modortalanok, dominálni szeretnének, és úgy tűnik, hogy minden eddig tanult trükköt elfelejtenek - ez az időszak azonban sokkal hamarabb véget ér, mint a gyerekeknél.
  • Hat hónapos korukra már akár ivaréretté is válnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hihetetlen gyorsaságú fejlődési folyamatot a Viasat Nature csatornán, A kiskutyák titkai című sorozatban követheted nyomon csivavákkal, collie-kal, segítő- és mentőkutyákkal, ahol tudósok mellett tenyésztők és gazdák fedik fel, mennyire fontos az ember szerepe egy érzelmileg stabil kutya nevelésében.

Kiemelt kép: Getty Images.

Ilyen az élet kutyával

A bűbájos, egyben humorral átitatott illusztrációk megörökítik a művész és kutyusa kivételes viszonyát, a gazdi és az eb közötti különleges kapcsolatot, a szeretetet és a nem éppen mindig felhőtlen, együtt töltött időt.

Ezt is szeretjük