Miért harap a kutya? 5 gyakori ok, ami ijesztő viselkedéshez vezet
A háziállatok tetteiért a gazda a felelős. Ha a kutya harap, annak valószínűleg valami mélyen gyökerező oka van.

kutya-harap
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyák ember elleni agresszivitása legfőképp támadó jellegű, amit rendszerint félelem szülhet - hívta fel a figyelmet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Emellett a kutyák harapásakor védekező agresszivitásáról is beszélhetünk, ami legtöbbször kutyák egymás között fellépő harcából áll. Az ebek ragadozó agresszivitása pedig leginkább élelemszerzésre irányul, mely legtöbbször a háztáji és természetben élő állatok kisebb rendű egyedeit veszélyeztetheti.

A láncos kutyatartás felfogható egy időzített bombának is - hangsúlyozta a szakember. Példa erre az a megszámlálhatatlan kutyatámadás is, ahol elvadult kutyák rontanak gazdának, szomszédnak vagy éppen másik állatnak. Az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez, és tragédiákhoz vezethet.

Öt gyakori ok, amiért a kutya támadhat

  • Sokkhatás következtében gyakran ijedségből támad az egyébként jámbor házi kedvenc. Elég egy durranás vagy egy véletlen mancsra taposás, és kész a tragédia.
  • A kutyák ivarzási időszaka tavasszal és ősszel van, ilyenkor gyakrabban szöknek, illetve agresszívabbak. Orrukkal messziről megérzik a tüzelő állatok szagát, izgatottságukban gyakrabban eszüket vesztve haraphatnak.
  • A felelőtlenül tartott kutyák a gazda hibájából gyakran ideggyengévé és támadóvá válhatnak.
  • A gazda ruházatán sokszor megérzi a kutya az élelmiszer szagát, ami gyakran eredményez kezelhetetlenebb ebek által harapást, tapasztalatlan gazdáknál sérülést.
  • Dominancia-konfliktus: a család kisebb gyermek tagjait gyakran odaengedik a kutyákhoz, ami nem felsőrendű gazdiként, hanem ragadozó mivoltából eredően elejthető áldozatként tekint rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lánc, lánc, kutyalánc

Az Orpheus Állatvédő Egyesület rendszeresen találkozik olyan állatokkal, melyek embert haraptak. A legtöbb ilyen kutya elhanyagolt tartási körülmények közül kerül az állatvédőkhöz. Seres Zoltán szerint a kutyatartás három alapvető igénye a megfelelő tartási hely, a szocializációhoz, sétához, játékhoz, foglalkozáshoz szükséges idő, valamint a tartáshoz kellő anyagi fedezet biztosítása.

Ha bármelyik hiányzik a háromból, az állattartás előbb-utóbb gondokat szül. Sok állattartás állatkínzássá fajulhat, ami börtönnel is sújtható bűncselekmény. Nagyon fontos - és sokan nem tudják -, hogy a háziállatok állapotáért, azok tetteiért a gazda a felelős.

Fotók: Getty Images.

Tündéri kutya született két közkedvelt fajta keresztezéséből

Ezek a csöppségek sokak szemében hibák lehetnek a rendszerben, de valójában végtelenül elbűvölőek és különlegesek.

Ezt is szeretjük