Mit vált ki az emberből, ha kutyaugatást hall? Meglepő a magyar kutatók válasza
Az ELTE kutatói azt vizsgálták, mennyire bosszantja az embereket a kutyaugatás hangja. Íme, az eredmény!

ugatas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyaugatás bosszantó hatását vizsgálták az ELTE etológiai tanszékének kutatói. A Bioacoustics című folyóiratban megjelent tanulmányukban Jégh-Czinege Nikolett PhD-hallgató, valamint Faragó Tamás és Pongrácz Péter, a tanszék kutatói arra kerestek választ, miért leszünk többnyire idegesek, ha kutyaugatást, főként, ha a szomszéd kutyájának ugatását halljuk, és vannak-e olyan emberek, akiket ez az átlagosnál is jobban zavar.

A kutatók 153 résztvevőt toboroztak vizsgálatukhoz, melynek során az embereknek 12 különböző kutyaugatást kellett meghallgatniuk, majd pontozniuk aszerint, mennyire találták azokat idegesítőnek, a hang alapján a kutyát mennyire gondolták mérgesnek, ijedtnek, vidámnak. Három korcsoport tagjait vonták be a kutatásba: 10-11 éves gyerekeket, 18-35 éves és 50-70 év közötti felnőtteket.

Mindegy, hogy kertes házban vagy panelban ugat a kutya

A tesztek során az etológusok vizsgálták a lakókörnyezet esetleges szerepét is. Mindhárom korcsoportban voltak falusi, kertvárosi és városközpontban élő lakosok - olvasható az intézmény közleményében. Eredményeik szerint a lakóhelynek nem volt hatása a kutyaugatás által kiváltott bosszankodás mértékére.

Vagyis nem igazolható, hogy a nagyvárosi, természetből kiszakadt embereket jobban idegesítené a kutyák által keltett zaj. Az életkor viszont összefüggést mutatott a bosszankodással: a fiatal felnőttek tartották a legidegesítőbbnek az ugatásokat, különösen, ha azok magas hangon szóltak. A férfiakat jobban bosszantotta az ugatás, mint a nőket.

Az bosszant a legjobban, ami babasíráshoz hasonlít

Ez az eredmény összecseng azzal az elmélettel, miszerint az embert a babasírás és az ahhoz hasonló hangok idegesítik leginkább. A magas hangú kutyaugatások akusztikailag közel állnak a babasíráshoz, a fiatal felnőttek pedig biológiailag az a korosztály, akik számára a baba jelenléte talán a legtermészetesebb, vagyis tőlük lenne várható a legélénkebb reakció a sírásszerű hangokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakemberek megállapították, hogy a legidegesítőbbnek bizonyuló ugatások fő hangtani jellemzői - magas frekvencia, érdes tónus - nem illenek a hangulati jellemzés során legnek bizonyuló ugatásokhoz. Vagyis nem egyszerűen arról van szó, hogy az ember számára a legmérgesebb vagy legrémültebb kutya ugatása lenne egyben a legbosszantóbb, hanem az eredmények szerint a kifejezetten bosszantó ugatások egy külön kategóriát képviselnek.

Ennek a hangtípusnak az evolúciós eredetét a kutatók abban látják, hogy a kutya számára előnyös lehetett az ember figyelmének minél hatékonyabb megragadása egy potenciálisan fenyegető szituációban. Az, hogy e hangtípus manapság sokakban tehetetlen bosszúságot okoz, nem az evolúció hibája, hanem a mind több ember és kutya koncentrált előfordulásából adódó melléktermék.

Fotó: Getty Images.

Tündéri kutya született két közkedvelt fajta keresztezéséből

Habár egy állat értékét nem a fajta határozza meg, sajnos a legtöbb állatmenhely tömve van olyan keverék kutyusokkal, akik nem kellettek senkinek. Az okot sosem lehet biztosra tudni, de szomorú, hogy sok esetben azoktól az ebektől válnak meg, melyek nem fajtatiszták. 

Ezt is szeretjük