Mindent rögzített a kamera: így mentett ki a kutya egy férfit a lavina alól
Egyszerre látványos és megható az a felvétel, amelyen a mentőkutya megmenti a lavina fogságában rekedt hegymászót.

lavina-kozelrol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Első ránézésre babusgatni való kutyáknak tűnnek az angliai Mountain Rescue Search Dogs mentőkutyái, pedig ők valójában négylábú őrangyalok, akik ha úgy alakul, bárkit kiszednek még a lavina alól is.

Az alapítvány szőrös munkatársai 0-24 órában, az év 365 napján bevetésre készek, sőt mi több, gondozóikkal együtt rendszeresen részt vesznek különféle oktatásokon is, hogy még szakképzettebbek legyenek. Az egyik ilyen tréning azonban majdnem végzetesnek bizonyult, amikor az egyik önkéntest hirtelen maga alá temette a hó.

A kamera rögzítette a mentőakciót

A férfira erősített kamera a hórengeteg ellenére sem kapcsolt ki, bár hosszú pillanatig nem látszik más a felvételen, mint hó és még több hó. Kisvártatva aztán feltűnik egy orr, majd észveszejtő tempójú ásás kezdődik. Egy perccel később pedig a kutya ott terem a férfi mellett, és sikeresen kiszabadítja.

A rendkívüli hőstettet Flónak, a 4 éves mentőkutyának köszönheti, aki nemcsak a mentésben profi, hiszen az ember szíve egy másodperc alatt elolvad tőle. Mint vaj a forró pirítóson.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy jeleznek a mentőkutyák?

Magyarországon is működnek hasonló szervezetek, ilyen például a pusztazámori Mancs a Kézben Egyesület, ahol személykereső mentőkutyákkal segítenek a bajba jutottakon. 2007-es megalakulásuk óta az Egyesület kutyái nagyon sok életet megmentettek, köszönhetően a rendszeres felkészítő tréningeknek és a profi felszerelésnek. Egy hajdúszoboszlói oktatáson pedig videó is készült arról, hogyan jeleznek a mentőkutyák akció közben.

Ritka betegséggel született a kutya: egy csomó rajongót szerzett az interneten

Enzo nagyon különleges kutya: egy ritka genetikai rendellenességgel született. Szerencsére ez semmilyen nehézséget nem okoz a kutyus mindennapjaiban, csupán a fizimiskája különbözik a golden retrieverek megszokott külsejétől.

A kiemelt kép illusztráció.

Ezt is szeretjük